Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Telenorova kolekcija

Telenorova kolekcija savremene srpske umetnosti biće predstavljena javnosti u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" od 9. maja do 8. juna. Ova korporativna kolekcija predstavlja referentan pregled novije srpske umetnosti i broji oko 150 radova 46 domaćih stvaralaca.


 


Kolekcija, koju čine skulpture, prostorne instalacije, slike i fotografije poznatih ali i mladih neafirmisanih umetnika, formirana je u saradnji Telenor fondacije i Nezavisne umetničke asocijacije Remont. Za potrebe izložbe, preneta je u Paviljon iz radnih prostorija u upravnoj zgradi Telenora na Novom Beogradu, u kojima se inače nalazi. Nastala sa ciljem da podstakne razvoj umetničke produkcije i tržišta umetnosti u Srbiji, ona predstavlja i prvo sistematsko ulaganje jedne kompanije u savremenu srpsku umetnost.




"Kolekcija je prevashodno smišljena kao korporativna umetnička zbirka koja treba da živi u poslovnom ali i u javnom prostoru. Ova umetnička dela nisu namenjena depoima i skladištima, već jednom novom modernom i inspirativnom prostoru koji se uvođenjem umetničkih radova transformiše u svojevrstan izložbeni prostor. Kolekcija je, tako, specifičan organizam koji živi sa zaposlenima i u svakodnevnoj je komunikaciji sa njima, sa enterijerom, ali i sa posetiocima. Ona je spoj proverenih vrednosti, oličenih u već dobro poznatim umetnicima srednje generacije kao što su Mrđan Bajić, Gabrijel Glid, Aleksandar Rafajlović, Zdravko Joksimović, Vladimir Perić Talent, ali i radovima mlađih umetnika predvođenih Biljanom Đurđević, Aleksandrom Maćaševim, Petrom Mirkovićem, Hanom Rajković  i drugima,'" kaže Saša Janjić, kustos Kolekcije.

"Telenor već gotovo punu deceniju ulaže u savremenu umetnost ne samo zato što umetnost podstiče kreativnu energiju već i zato što radno okruženje čini toplijim, inspirativnim i jedinstvenim. Prilikom formiranja Telenorove umetnička zbirke u Srbiji, glavni motiv nam je bio da podstaknemo kulturno stvaralaštvo i da podržimo ovdašnje umetnike, imajući u vidu teške uslove pod kojima stvaraju. Ovo je samo jedan od naših doprinosa kulturnoj sceni u Srbiji. Nadamo se da ćemo našim primerom podstaći i druge kompanije da na ovaj ili sličan način pomognu kulturnu produkciju u Srbiji,'' rekao je Stajn Erik Velan, generalni direktor Telenora u Srbiji.




Tokom izložbe studenti istorije umetnosti zainteresovane će voditi kroz postavku. Takođe, svim posetiocima izložbe koji su korisnici Telenor mreže omogućeno je da preko blututa preuzmu podatke o Kolekciji i nagrađene radove sa prošlogodišnjeg konkursa za dizajn  "Telenor tapeta". Slanjem SMS poruke sa tekstom DELO (i broj rada iz legende) na broj 6363 korisnici će dobiti sve detalje o umetnicima i delima.

Kolekcija će biti dostupna i na Telenorovom WAP portalu (wap.telenor.rs/kolekcija), a kao virtuelna galerija i na sajtu kompanije (www.telenor.rs/kolekcija).

Izložba Telenorove kolekcije deo je programa Beogradske nedelje dizajna (Belgrade Design Week).


 



Datum objavljivanja: 12.05.2008.