Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tehnologija, telo i politika

Sreda, 12. novembar 2008. 18-20h Kino-sala MSUV, Dunavska 37, Novi Sad
“Politike performansa: savremena lokalna umetnička scena” (prezentacije umetničkih radova i razgovor). Učesnici: Dušan Murić (Beograd), Danilo Prnjat (Novi Sad), Dragan Rakić i Dragiša Mirković: Vakuumpack (Sombor) i Ana Vujanović (moderatorka)

 


Poslednji segment programa za 2008. godinu, Performans: tehnologija, telo i politika, fokusiran je da odnose performansa i politike. Temeljna razmišljanja o ovoj vezi iz ugla politike dali su još Marx i kasnije Hannah Arendt, kada su virtuoznost izvedbe karakterisali kao bazično političku delatnost, što je dobilo dalje razrade u biopolitičkim teorijama, kod Paola Virnoa idr. S druge strane, umetnici aktivni u polju performansa često su upravo s namerom angažovanog političkog delovanja izlazili iz matičnih disciplina u neizvesno živo izvođenje. Najnovije analize tog procesa u postfordističkom kontekstu, u okviru studija performansa dao je Jon McKenzie u knjizi Perform or Else.

Naš program neće pokušati da rasvetli sve ove veze, već ih uzima kao opšti konceptualni okvir za razmatranje nekih tipičnih ili specifičnih načina povezanosti performansa i politike na lokalnoj sceni poslednjih decenija. Program se sastoji od četiri prezentacije i razgovora, koji se kreću od razmatranja kulturne politike savremene umetnosti u bivšoj SFRJ, preko studija slučaja marginalnih lokalnih konceptualnih radova 70ih godina, pa do razmatranja shvatanja političnosti performansa na najaktuelnijoj sceni i od strane najmlađe generacije aktera.


Ana Vujanović


Program obuhvata - prezentacije umetničkih radova:


1. Dušan Murić: I’m pro: spam (2008)

"Uvek se nađe neka filozofija za nedostatak hrabrosti." (A.Kami)

Intimna istorija utopije

Taiko tamtam i noise rifovi i hiperštucanje sekvencera


Fraktalni upad u stvarno svake jebene divotarije koju smo zapatili za ovih bolesnih 5000 godina opšte piramidalne evolucije čovečanstva u ljude ljudska prava i tehnologije za njihovo sprovođenje while do repeat biznisa kojim se besomučno bavimo ne bismo li se vozili i mi faronskim lađama na nebu srećom pa je nebo tako nisko palo do ekrana spektaklularnih hakova nas i kamera za nadziranje ura sloboda za kamere sad! Da svi mogu da vide tuđe slobode i da se uvere da su i sami slobodni. (17. min)… zamisli npr. budalu koja će ovo kad pročita da kopira i pejstuje i mrcvari dalje kroz sredstva komunikacije i raznobojne stakliće, kako se što bolje ne bi razumeo ni sa kim. (zamislio sam)


2. Danilo Prnjat: Tempo (2008)

Prva polovina 2008. u Srbiji je bila obeležena stalnim tenzijama u domenu medija uzrokovanih proglašenjem nezavisnosti pokrajne Kosovo. S obzirom da je Slovenija tada bila presedavajuća Evropskom Unijom, koja je bila pozitivno nastrojena prema nezavisnosti Pokrajne, veliki broj supermarketa “Merkator” u Srbiji našao se na meti anonimnih bombaških dojava i napada. Ovi vidovi radikalnog, antikapitalističkog ponašanja u javnoj sferi, posredovani medijima, posmatrani su u kontekstu uskih nacionalnih i političkih interesa i bili pripisivani nekim od nacionalističkih organizacija u zemlji. Moj projekat je podrazumevao dostavljanje lažne dojave supermarketu u vlasništvu srpskog investitora ("Tempo") da je u jednom od njegovih objekata postavljena bomba i, tim putem stvorenu medijsku manipulaciju i izmenu konteksta recepcije ranijih dojava/napada. [...]


3. grupa Vakuumpack: Bože mili čuda velikoga (2006)

Bože mili čuda velikoga čine dva bilborda postavljena na ulazu i izlazu iz Sombora. Izveden je 30. maja 2006, poslednjeg dana određenog za hapšenje Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine pred Haškim tribunalom, kad je zbog neispunjavanja ovog uslova došlo do prekida pregovora o Sporazumu o pridruživanju i integraciji sa Evropskom unijom. Slika predstavlja grupu maskiranih lica za skupštinskom govornicom u agresivnom obraćanju gledaocu/građaninu. Podižući zbirku narodne poezije Boj na Kosovu promovišu ideju kosovskog mita kao svoj manifest. [...]

http://www.vakuumpakovanje.net

Nakon prezentacija, moderatorka će voditi razgovor sa umetnicima. Publika je pozvana da učestvuje.


 


 


Datum objavljivanja: 07.11.2008.