Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Teatar tvrđava

Povodom festivala Tvrđava teatar, koji se po prvi put održava u Smederevu ove godine, Muzej u Smederevu u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo i autorom prirediće izložbu fotografija smederevskog fotografa Radoslava Žike Ranisavljevića.


 


Izložba će biti postavljena u prvoj sali stalne muzejske postavke u Muzeju u Smederevu u Omladinskoj ulici broj 4.





Izložba koju čini 50 fotografija prati kako je Smederevska tvrđava stvarala okvir za izvođenje pozorišnih predstava, snimanje filmova, razne društvene događaje i druge atrakcije. Kroz izložbu oživljava posleratno vreme prošlog veka, kada se živelo u "Smederevlju", a prostor za kulturu i umetnost su pružali Tvrđava, bioskop Svetlost, Dom kulture i gradske ulice. Dragocen dokument su i slike Smederevskog profesionalnog pozorišta, koje danas više ne postoji. Smederevsko pozorište osnovano je 1899. godine, i ove godine bi slavilo 110 godina od osnivanja.





Radoslav Žika Ranisavljević, fotograf-novinar, radio je dugi niz godina u Našem glasu i Večernjim novostima. Rođen je 1934. godine u Beogradu, a Smederevac je postao 1945. godine. U penziji je od 1999. godine. Do sada je imao 33 samostalne izložbe: Lepota života, Žene, Selo, Pečat života, Hronika Karađorđeve ulice, Stazama velikog vožda, Smederevski vremeplov i druge.


 



Datum objavljivanja: 06.08.2009.