Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tatjana Mitić: Retrospektiva jednog sna

U subotu, 20. maja u 20 časova u Parobrodu otvaranje izložbe „Retrospektiva jednog sna“ autorke Tatjane Mitić.







Izložba  predstavlja osvrtanje na celokupno stvaralaštvo umetnice Tatjane Mitić. Tokom svog razvojnog puta, umetnica prolazi kroz različite slikarske faze, tragajući za specifičnim, osobenim likovnim izrazom. Polazeći od osnovnih boja: crvene, plave i žute, umetnica nastoji da prikaže svet pun životne radosti, snage, lepote.



U svojim radovima dosta promišlja o budističkoj filozofiji i o konceptu feng šuia, u čemu pronalazi inspiraciju, i čije elemente na svojevrstan način inkorporira u radove. Ovi elementi, kao i vibrantne boje primenjene na slici govore o životu koji buja, navire. Posmatrajući život kroz prizmu istočnjačke filozofske misli, Tatjana je menjala i razvijala sopstveni umetnički senzibilitet, stvarajući radove koji imaju meditativni karakter. Pored toga, umetnica se u svojim radovima bavi i pitanjem identiteta, pokušavajući da da odgovor na osnovna pitanja: ko smo, odakle dolazimo i šta je to što se krije iza naše pojavnosti? Radovi kao što su: „Ples duša“, „Majka“, „Porodica“, „Pod maskom“, govore nam o dubokoj introspekciji, ali i o pripadništvu i načinu samoprikazivanja. Pitanje identiteta je esencijalno i zajedničko svim ljudima, ono nas tera da se konstantno preispitujemo, usavršavamo i negujemo suštinu našeg bića. Važan segment Tatjaninog stvaralaštva čine radovi sa motivom životinja, bilo da ih slika naturalistički ili je njihova pojavnost satkana od različitih predmeta i fragmenata koji se međusobno prepliću. Kljun i rog u njenim radovima predstavljaju simbol snage i postojanosti. Neretko Tatjana slika životinje antropomorfno, oblačeći ih u odela i dodeljujući im ljudske karakteristike. Oslobađajući svoju imaginaciju bojom, umetnica stvara dinamične kompozicije, koje uspostavljaju snažan kontakt sa posmatračem.



Jovana Popović istoričarka umetnosti


Tatjana Mitić je rođena 1983. godine u Prištini. Diplomirala je 2009. godine na Medicinskom fakultetu-odsek stomatologija u Prištini. 2018. godine stiče zvanje specijaliste ortopedije vilica na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pored stomatologije, Tatjana se već dugi niz godina bavi i slikarstvom. Još odmalena je pokazivala talenat i sklonost ka slikarstvu i ka lepom. Svoje radove je izlagala na više kolektivnih izložbi: „Beskonačnost“, „Art apstrakt“, „Mini form art“, „Iluzija“ i „Linija“. Živi i stvara u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 17.05.2023.