Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tatjana Milutinović Vondraček: Pohvala ruci / Povratak ruci

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva izložbu reljefa crteža i prostornih crteža, "Pohvala ruci / Povratak ruci", autorke Tatjane Milutinović-Vondraček .Otvaranje izložbe 6. marta u 19h.

 



 


Reljefi-crteži i prostorni crteži koji se predstavljaju su nastajali u vremenskom periodu od pet godina.To je bio perod prikupljanja, traženja i isprobavanja. Prikupljanje nije bio svestan proces. Ključala stvarnost i lični doživljaj su njegovi delovi.Tražena su rešenja za snažne nadražaje kroz povlačenje i stvaranje. Bilo je to isprobavanje tehničkih rešenja koja će ispratiti potrebu da se nađe način i odgovarajući kvalitet za predstavljanje doživljaja.

   

Na reljefima crtežima se u procesu rada izdvojio motiv ruke, šake. To ,,oruđe nad oruđima” (Aristotel) nosi snažnu simboliku. Za ruke se gotovo može reći da govore (Kvintilijan). One označavaju snagu, blagoslov, zaštitu, pravdu, božansku moć. Njihov položaj kazuje milost, naklonost, obožavanje, prizivanje, predaju, zavist, brigu, davanje...


Da li je dovoljna vera u čoveka ili je potrebna neočekivana sila koja dolazi i rešava stvari, da se svet koji poznajemo ne bi urušio?


Uporedo su nastajali prostorni crteži jahača u galopu i trkača. Prisutna je antiteza isprepletanog gustog rastinja koje otežava kretanje i galopa i trčanja sa lakoćom. Sputavanje i sloboda. Reljefe crteže i prostorne crteže vezuje vreme u kojem su nastajali ali i tema traganja za rešenjima i mogućnostima kako nastaviti dalje uprkos težini.







Tatjana Milutinović-Vondraček je  diplomirala na FLU u Beogradu na odseku za vajarstvo1991.godine, u klasi profesora Slavoljuba Radojčića, a magistrirala na istom fakultetu 1994.godine, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Član ULUS-a od 1994.godine. Izlagala na više samostalnih i grpnih izložbi.


 


 



Datum objavljivanja: 01.03.2017.