Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tatjana Marticki: Pejzaž u perifernom pogledu

U ponedeljak, 12. oktobra, u Galeriji SULUV biće postavljena izložba grafika - Pejzaž u perifernom pogledu - Tatjane Marticki. Publika će izložbu moći da pogleda radnim danima Galerije SULUV do 23. oktobra 2020.

 



 


Serija grafika Pejzaž u perifernom pogledu bavi se motivom lokalnog, ravničarskog pejzaža i načinima njegovog interpretiranja i viđenja od strane čoveka. Podsticaj za odabir naziva izložbene celine pružilo mi je iskustvo dugogodišnjeg putovanja od mesta do mesta na ravničarskom području, što me je navelo na razmišljanje o širokom prostranstvu poljoprivrednih parcela kao artificijelne prirode otuđene i od čoveka i od svoje autentičnosti. Invazivno okupiranje i eksploatacija zemljišta kao prirodnog resursa, preoblikovanog u jednu geometrizovanu shemu oranica jeste glavni fokus moje umetničke prakse. Predstavljena grafička celina suprotstavlja dva veoma različita doživljaja prirodnog okruženja od kojih jedno teži da pokaže osećanje krivice praćeno potrebom za podizanjem ekološke svesti, a drugo reminiscencije na, sad već nemoguće, shvatanje prirode kao objekta divljenja i kontemplacije koji umetniku pruža utehu i utočište.





Tatjana Marticki je rođena 1996. godine u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, modul Grafika, završila je 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Anice Radošević Babić, a trenutno je student master akademskih studija. Od 2020. godine je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). Do sada je svoj rad prikazala samostalno i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica je više radionica i projekata, a po pozivu je učestvovala na nekoliko grafičkih likovnih kolonija (Smederevo, Bogdanci u Severnoj Makedoniji). Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala za svoj rad od kojih se izdvaja Godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Grafika Akademije umetnosti u Novom Sadu (2019), Pohvala XIV Međunarodnog bijenala Suva igla u Užicu (2019) i Nagrada iz zadužbinskih fondova Matice srpske za najbolje đake i studente završnih godina škola i fakulteta (2020).



https://www.instagram.com/tatjanamarticki/



 

Radno vreme Galerije SULUV:

utorak - petak, 10 - 14 i 16 - 20 časova


 



 


Datum objavljivanja: 06.10.2020.