Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tatjana Jovančević: Iskidano Nebo (cont.)

U ponedeljak, 31. jula, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Tatjane Jovančević pod nazivom Iskidano Nebo (cont.). Izložba će trajati do 11. avgusta 2023. godine.

 


 


Kroz svoj umetnički izraz prikazujem teme o kojima je teško razgovarati. Poreklom sam iz ratom iskidane zemlje i sticajem okolnosti sam živela pod nekoliko “neba”. Udubljujem se u traženje permanentnosti koje je isprepletano sa narativima tenzija između svetla i tame, dobra i zla, nebesa i zemlje.



Moj kreativni proces je kontinuirani dijalog između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Ekspresivnim potezima, linijama i bojom pokušavam da prenesem emocije, misli i sećanja dok putujem kroz svoje unutrašnje pejzaže. Slične spoljašnjim, ova unutrašnja mesta su visoka i duboka, meka i tvrda, tamna i svetla. Pitam sebe i posmatrača: Zašto smo ovde? Šta sa bolom—može li da se preobrazi u lepotu? Kroz radove pokušavam da sa drugima uspostavim intiman dijalog, uvučem ih u svoj prostor i potencijalno ih izvučem iz njih samih.



Iskidano Nebo je postavka u procesu nadograđivanja kojom povezujem prošla i sadašnja iskustva i uplićem ih u kontinuiranu naraciju koja prožima moje stvaralaštvo.



Tatjana Jovančević je rođena i odrasla u Bosni i Hercegovini. Zatekla se u SAD kao srednjoškolka sa izbegličkim statusom, kad je započeo rat. Diplomirala je na Northern Illinois University, Koledž Primenjenih Umetnosti, DeKalb, IL.



Trenutno živi u Kikindi. Njen glavni način izražavanja su ekspresivni potezi na papiru, ali ponekad koristi i i druge materijale. Opus radova sastoji se od crteža velikog formata, kolaža i efemernih intervencija u spoljašnjem prostoru. Glavni uticaji su gubitak mesta i pripadnosti i spoznavanje unutrašnjih pejzaža psihe.



Tatjana izlaže u zemlji i inostranstvu od 2009. Jedna je od istaknutih umetnica LUZ Art galerije i neprofitne organizacije. Bila učesnik jednomesečne umetničke rezidencije Kolorado Art Ranč u čijem sklopu su bile javne prezentacije i izložba radova ostvarenih u toku rezidencije. Uvrstena je i u publikaciju Land Art u Vojvodini.

 


Datum objavljivanja: 27.07.2023.