Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tatjana Janković Nedelkov: O krhkom i taktilnom

U ponedeljak, 28. avgusta u 19h. u Galerij Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se samostalna izložba crteža i kolaža autorke Tatjane Janković Nedelkov, pod nazivom, "O krhkom i taktilom". Izložba traje do 9. septembra, 2017. godine.


 


Radovi na papiru, na prvi pogled proistekli iz gestualnosti automatizma, impulsa nesvesnog i spontanog, deo su promišljenog i pažljivo građenog likovnog izraza. Slikarka neguje crtež kao otvoreno medijsko polje, neretko uvodeći kolažne fragmente i akcente boje u linearnu kompozicionu strukturu. Taktilni doživljaj sugeriše slojevitost značenja crteža, dok se linija u tonu utišane ekspresije utapa u prozirne bojene i lavirane pasaže stvarajući delikatnu igru isijavanja i nestajanja. Apstraktni u izrazu, crteži i kolaži Tatjane Janković sadrže naglašen asocijativni potencijal: u kovitlacima, isprekidanim, kružnim, pravilnim, jasnim ili rastresitim linearnim ritmovima prepoznajemo raznovrsnost i dinamiku prirodnih formi (vlati trave).



„Za Tatjanu Janković crtež-kolaž je jedna od tačaka stavaralačkog oslonca u kojima je broj likovnih kombinacija gotovo neograničen. Oslobođeno radikalnih zahteva, crtanje ili stvaranje kolaža je danas gotovo intimna zona u kojoj femina čuva verovatno najintimniji deo stvaralačkog bića. Vizuelizacija ne/mogućeg. Ovaj medij je i prostor za poigravanje spontanim impulsima i ortografskim sugestijama, ali i malo odmorište i zona mentalne relaksacije (…) Tatjana Janković kombinuje crtež sa kolažom čija plastična rešenja postiže decentnim aplikacijama, uslojavanjem, crtanjem, docrtavanjem, tragovima boda i uboda u tkivo podloge. Ovo apartno polje oživljeno je i dodavanjem pausa u čijoj se srebrnoj transparetnosti naziru skriveni autorski znaci, moć poruke. Kolažni radovi na papiru Tatjane Janković svojim fragmentarnim delovima mogu se razumeti i kao deo jedne velike idejne i vizuelne celine u nastajanju” (iz teksta Ljiljane Ćinkul).



Tatjana Janković Nedelkov, diplomirala (1990) i magistrirala (1996) na slikarskom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, gde od 1998. godine predaje na predmetu crtanje i slikanje. Član je ULUS-a. Izlaže od 1993. samostalno i na grupnim izložbama. Dobitnica je Otkupne nagrade 35. oktobarskog salona (1994, Beograd) i  Pohvale za crtež – 5. bijenale likovnih i primenjenih umetnosti (2006, Smederevo).


 



Datum objavljivanja: 24.08.2017.