Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tara Rodić: Give the Essence to the World

U četvrtak 17. marta u 19 časova otvara se izložba Tare Rodić "Give the Essence to the World" 17. mart - 4. april 2022. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Tara Rodić (1988, Beograd) osnovne i master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je prve nagrade Niš Art Fondacije 2018. godine. Održala je sedam samostalnih izložbi i učestvovala na više kolektivnih izložbi. Ciklus slikarskih radova pod nazivom „Give the Essence to the World“ (,,Dajte suštinu svetu“) zamišljen je kao hipotetički niz  simboličkih predstava polarizovanog  stanja savremenog društva, čiji bi  kraj ujedno bio početak nekog novog sveta bez podela. Jezikom groteske, svedenim likovnim sredstvima  u duhu art brut-a i umetnosti grafita,  autorka objektivizuje egzistencijalno nezadovoljstvo podelama na svet moćnika, s jedne i onih koji priželjkuju materijalno izobilje, s druge strane zida. Britka kritika nedoslednosti i banalnosti užitka u nekontrolisanom konzumerizmu oličena je u distopijskim grupnim prizorima, dok su pojedinačne amblematske predstave put ka individulnom oslobađanju, razumevanju sveta oko sebe i dostizanju vitalne ravnoteže.







Kritički nastrojen prema pojavama društvene stvarnosti ovaj umetnički  iskaz jednovremeno naglašava intenzivno prisustvo pojedinačne egzistencije i duboko ličnog iskustva, dok  u formalnom smislu donosi diskontinuitet vizuelnog sadržaja uz upotrebu eksplicitnih tekstualnih poruka. Anti-estetika zasnovana na postapokaliptičnoj naraciji u nastavku se transformiše u dijagramski pojednostavljene vizuelne strukture, inkarnacije čežnje za izgubljenom harmonijom i nemogućnosti prihvatanja postojećeg stanja savremenog sveta. Primitivno i arhaično u tom smislu priziva  povratak na stadijum ,,pre” i korespondira sa brojnim umetničkim uverenjima koja od kraja XIX veka do danas zagovaraju težnje  ka represiji svesnog, ka pre-logičkom i pre-ikonografskom.



Sanja Todosijević, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 17.03.2022.