Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tara Rodić: Drugačiji duh portreta

U ponedeljak, 1. aprila u okviru sajta Prodajne galerije "Beograd“ otvara se virtuelna izložba http://vi.galerijabeograd.org/ "Drugačiji duh portreta“ autorke Tare Rodić i traje do 30. aprila, 2019.


 


U okviru aprilske virtzelne izložbe predstavljamo Taru Rodić i seriju slika pod nazivom „Drugačiji duh portreta“. Slike koje su izložene ukazuju na sklonost umetnice ka ekspresionističkom izrazu. Tara Rodić predstavlja imaginarne likove u istim takvim predelima, a slike odišu subjektivnim doživljajima i mislima umetnice koja se ne obazire na racionalnost spoljašnjeg sveta. Slike su oslobođene društvenih konvencija i intenzivno ukazuju na slojevita životna iskustva i lične vizije Tare Rodić.



Lidija Marinkov Pavlović o slikarstvu Tare Rodić piše: „Polazište i okosnica svih radova je crtež, kome se Tara u procesu građenja slike stalno vraća, pa se radovi i uvek kreću između ove dve kategorije. Pored crteža, istančan osećaj za slikarski potez i nanos tmastih tonova sa finim valerskim gradacijama u likovnom smislu, glavne su odlike njenih slika, koje su već sada stilski određene. Za autorku je, međutim najvažniji sam čin slikanja, slikarsko iskustvo, ono koje najviše nalikuje slikarima italijanske transavangarde i koje „ponovoističe individualnost koja sad nije epska, nego ironično fragmentarna i prisna“.“



U okviru izložbe možete da pročitate tekstove Lidije Marinkov Pavlović i Ivone Fregl i da zavirite u atelje Tare Rodić.



Tara Rodić rođena je u Beogradu, 1988. godine. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisala je 2007. godine, katedru za slikarsvo u klasi profesora Jovana Rakidžića. Završila je master studije slikarstva na istoj Akademiji, 2013/2014. godine.  Član je ULUS-a od 2014, a samostalni umetnik od 2018. godine. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade Niš Art Fondacije 2018. godine.


 



 


Datum objavljivanja: 01.04.2019.