Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tamna strana okeana

Izložbu otvara, u utorak, 14. oktobra u 20 sati književnik i publicista kao i uspešni TV novinar, gospodin Dragan Babić.

 


Galerija Haos  u svom novom prostoru organizuje prvu samostalnu izložbu crteža jednom od renomiranih srpskih slikara srednje generacije, profesora na likovnim akademijama u zemlji i svetu, nekadašnjem prorektoru Univerziteta umetnosti u Beogradu -  Zoranu Vukoviću, pod nazivom „Tamna strana okeana“. Svi radovi su recentni i nastali su uglavnom tokom 2008. godine kao prirodan nastavak prethodnih serija radova ovog umetnika, ali sada sa jednom pesimističnom vizijom o svetu u kome smo se zatekli. Rađeni su tušem četkom i čeličnim perom na pamučnom platnu u velikim formatima.


Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu u ponedeljak, 13. oktobra u 12 sati kada će autor lično reći nešto o svojim poslednjim likovnim preokupacijama.

Zoran Vuković samostalno izlaže od 1974. Priredio 30 samostalnih izložbi i zemlji i inostranstvu u Beogradu, Somboru, Zagrebu, Titogradu, Kragujevcu, Kikindi,  Nicosia - CYPRUS, Edinburgh - SCOTLAND, Pirot, Budva, Tivat, Petrovac na moru, Kruševac, Herceg Novi, Nikšić, Kotor, Novi Sad, Ljubljana - SLOVENIJA, Zemun. Kolektivno izlaže od 1972. i učestvovao na preko tristapedeset izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva i grafike bavi se mozaikom, ilustracijom i opremom knjiga, publicistikom, fotografijom i filmskom i tv kamerom.


Izložba Zorana Vukovića je - ne slučajno - naslovljena TAMNA STRANA OKEANA, kao i tekst Miška Pavlovića u katalogu izložbe u kome Pavlović kaže: "Tmasta koprena na radovima Zorana Vukovića, toliko različita od uobičajenog zvonkog kolorita umetnika je rezultat možda opšte milenijumske anksioznosti zbog neizvesne budućnosti, planetarne polucije, moralnog mraka omrznutog Ujaka. Neosporno je i to da stvaralac kao veoma senzitivno biće svesno i nesvesno prelama kroz svoj rad i eksteriorizuje sopstvene stavove, stremljenja i strahove, koji se u našim životima množe kao što se množe i naše ekstenzije – proteze kojima robujemo u vidu novih tehnoloških dostignuća. Mrak srednjeg veka proziran je u odnosu na današnji"...


Izložba Zorana Vukovića će trajati do 1. novembra, a uz radove - crteže na platnu će biti predstavljen i film o umetniku i njegovom radu.


 


Datum objavljivanja: 08.10.2008.