Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tamara Žderić: Voljni i nesvesni ornament u autorskom likovnom izrazu

Otvaranje izložbe radova doktorskog umetničkog projektaTamare Žderić pod nazivom "Voljni i nesvesni ornament u autorskom likovnom izrazu" -i zložba slika, crteža i grafika u Galeriji FLU Knez Mihailova 53, u sredu, 19. februara u 19č. Izložba traje do 29. februara 2020. godine.


 


„Voljni i nesvesni ornament u autorskom likovnom izrazu-izložba slika, crteža i grafika“

Ornament je sastavni deo moje misli, ali i mog poimanja sveta. Bilo da je nastajao ili nastaje kroz medij slike, crteža ili grafike, ornament je uvek i svuda prisutan u mom radu i likovni oblici mu služe. Iako ne biva sasvim osvešćen u samim počecima, vremenom ga prepoznajem kao glavnu odliku svoga likovnog rada.

S obzirom na sada već voljno, ali i nesvesno određenu upotrebu ornamentike (u različitim pojavnim oblicima), glavni zadatak moje doktorske izložbe jeste određenje pojma sasvim ličnog ukrasa i ispitivanje njegovih granica, mogućnosti, ali najpre njegovog porekla.

Moje razumevanje i delanje u okviru likovnih umetnosti, tiče se ličnog shvatanja da je ona pokušaj ljudskog bića da kroz zapise u vidu crteža, slike ili neke druge likovne discipline, zaustavi vreme i ciklične krugove života i da na taj način ostavi i ostvari trag, zapis u vremenu o svom postojanju. Taj iskonski strah od prolaznosti upravlja i mojim mislima i delanjem.

                      


Izvod iz tekstualnog dela doktorskog umetničkog projekta Tamare Žderić









Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne studije slikarstva završava dve hiljade i trinaeste godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Gordana Nikolića. Master studije slikarstva završava na istom fakultetu, dve hiljade petnaeste godine u klasi istog profesora. Trenutno na doktorskim studijama slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde pod mentorstvom red.prof. dr um. Dimitrija Pecića radi na doktorskom umetničkom projektu pod nazivom „Voljni i nesvesni ornament u autorskom likovnom izrazu-izložba slika, crteža i grafika“.  Do sada priredila četrdeset i dve samostalne, žirirane izložbe u zemlji (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Užice, Pančevo, Kovin, Kikinda, Zrenjanin, Apatin, Stara Pazova, Vranje, Ćuprija, Vrbas, Despotovac, Kruševac, Čačak, Smederevska Palanka, Bačka Palanka, Pirot, Trstenik) i inostranstvu (Prijedor, BiH; Herceg Novi i Kotor, Crna Gora). Učestvovala na preko sedamdeset grupnih izložbi u Srbiji i regionu.



Nagrade:

2019. Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih, oblast umetnosti

2019. Treća nagrada na likovnom konkursu Nušićijade

2015. Druga Nagrada iz Fonda za crtež „Vladimir Veličković“

2013. Nagrada XVII Bijenala studentskog crteža Srbije

2013. Nagrada „Stevan Knežević“ za crtež (FLU)



Član  je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2018. godine.



Datum objavljivanja: 17.02.2020.