Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tamara Parks-Hebert: Identitet

Izložba fotografija Tamare Parks-Hebert „Identitet” Šok Koridor galerija - Šok Zadruga, Zmaj Jovina 22,Novi Sad Otvaranje: petak 11.10. u 19h. i traje do 25.11.2019. Organizator izložbe: Multimedijalni Centar Led Art /Šok Zadruga Autor pratećeg teksta za izložbu : Željko Grulović



Tamara Parks - Hebert
Završila je Art studije na Arizona Univerzitetu 2012. godine iz oblasti fotografije,art printa....
Kroz karijeru se bavi dominatno primenjenom fotografijom.
Trenutno živi i radi u Gilbertu,Arizona sa svojim mužem i dvoje dece.


 


Portreti Tamare Parks-Hebert



Ovu izložbu možemo okarakterisati kao umetničko istraživanje identiteta. Svako ljudsko biće ima lice u koje upisujemo identitet, konstantno konstruišući/dekonstruišući njegovo značenje. Kroz celokupnu istoriju umetnosti ljudsko lice zauzima jedno od centralnih mesta istraživanja i interesovanja. Jedno od pitanja koje zaokuplja teoretičare i kritičare vizuelne umetnosti, naročito do pojave fotografije, jeste uspeh vizuelne umetnosti da stvori, konstruiše narataiv o identitetu portretisanog lica. Pojavom fotografije sumnje u „autentičnost“ portreta blede i nestaju otvorivši put za preispitivanje narativa koji nastaju u odnosu na fotografisano lice u međuigri personalnih i kulturnih karakteristika,stereotipa,znanja i predpostavki.



Serija fotografija Tamare Parks-Herbert ispituje portrete njenih savremenika koji potiču iz multiuniverzuma identiteta i kultura savremenih Sjedinjenih Američkih Država. Fotografišući portrete ljudi koje sreće u svojoj svakodnevici, autorka postavlja važna pitanja o neprestanoj fluidnosti identiteta i njegovih formi. U jednom trenutku to može biti pozicija žrtve, u drugom pozicija nasilnika, uplašenog ili hrabrog. Iako to autorka ne naglašava u svom radu, neumitno se otvara pitanje aktuelnosti globalnog trenutka i istorijskog iskustva Sjedinjenih Američkih Država kao prve prave globalne multirasne, multikonfesionalne i multikulturne nacije, u svetu koji sve više postaje upravo takav. Odatle se nameće pitanje da li je svetu koji nastaje potreban neki nov, drugačiji identitet ili je upravo taj novi svet garant trajnosti kostantno hibridnog identiteta, priznanja da smo svi skup mnogih identiteta koji grade svaku pojedinačnu ličnost čineći je autentičnom i važnom.


 



Datum objavljivanja: 09.10.2019.