Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tamara Pajković: It's always Tea Time

U četvrtak, 10. oktobra u 19. sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba grafika autorke Tamare Pajković, pod nazivom, " It's always Tea Time". Izložba traje do 22. oktobra, 2013. godine.

 


"...Jasnim stavom o karakteru i smislu poetike, umetnica Tamara Pajković definisala je koordinate vlastitog umetničkog angažovanja. Karakteriše ga prefinjena pojava i izraz  u kome su sublimirani tematika, istančan osećaj za kompozicijska rešenja i bojene odnose. Trodimenzionalni prikati kutija sa ukusno osmišljenim scenama koje  oslikavaju posvećenost čaju, primarni su motivi njenih grafičkih listova. Koncipirani kao jasno definisane slike kojima ne treba ništa dodavati niti im oduzeti, otkrivaju zaokupljenost umetnice ovim neobičnim sadržajima.


Redukovan ali precizan crtež kao i osećaj za odmerena tonska rešenja bazični su elementi ovih radova. Prikazi kutija čaja koji potiču iz Britanije ili Kine, sa severa Burme, Cejlona ili sa Tibeta variraju od slobodnog crteža do gotovo fotografski tretiranoog motiva flore, čajnika ili šoljica. Karakterističan rukopis u punom smislu korespondira sa grafičkim tehnikama koje koristi za realizovanje svojih grafika. Suvereno vladanje tehnikom propusne štampe i njeno kombinovanje sa litografijom omogućavaju joj postizanje jasnih kolorističkih odnosa i smeli tretman pirokih površina. Povremena i pažljiva intervenisanja kolažiranjem po otisku upućuju na Tamarin nesumnjivi senzibilitet i invetivni pristup mediju grafike..."  


Slobodan Radojković


 


Tamara Pajković je rođena u Zagrebu 1975. godine. Posle završene V Beogradske gimnazije studirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala na istom, smer grafika. Priredila pet samostalnih izložbi, redovno izlaže na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Zaposlena na Fakultetu likovnih umetnosti u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja "Akademija".


 


Datum objavljivanja: 07.10.2013.