Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Takač Anela: Tribal - Ritam

U Galeriji Singidunum, Knez Mihaila 40., u četvrtak, 17. novembra u 19. sati otvara se samostalna izložba autorke Anele Takač, pod nazivom, "Tribal- Ritam". Izložba traje do 25. novembra, 2011. godine.


 


Udruživsi obrazovanje kostimografa školovanog na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu , oblasti ( multimedijalni dizajn, video produkcija, komponovanje elektronske muzike, montaža zvuka i slike ) kojima je nadograđivala svoje znanje i profesionalno iskustvo i specijalizovala na prestižnim koledzima u Londonu , Anela Takač je u centar Beograda, u galeriju SINGIDUNUM unela duh prave Afrike.



Za izložbu TRIBAL - RITAM umetnica je inspiraciju pronašla u odevnim predmetima, nakitu, kosi, frizurama, tekstilu , muzici i ritmovima afričkih plemena. Svaka izložena kapa i ogrlica je u isto vreme funkcionalni, odevni , dekorativni predmet i fantastična skulptura od tekstila u prostoru. Cela postavka je plod Anelinog eksperimentisanja, istraživanja i uspešnog poigravanja sa koloritom, raznorodnim materijalima ( čoja, veštacka kosa, poludrago kamenje, perle, žica, prirodna i veštacka vlakna ) i likovnim elementima. Izloženi ručno rađeni unikatni eksponati su rezultat uspešne sinteze tradicionalnog i savremenog ; autentičnog umetničkog izraza i rukopisa ; precizne tehničke izrade ; kreativnog , maštovitog i smelog kombinovanja različitih materijala i jarkih boja ( crvena, ljubičasta, narandž asta, zelena, žuta, plava.).



Spajajući primenjenu umetnost i modernu tehnologiju , autorka je publici priredila nesvakidašnji vizuelni i audio ugođaj.. Pet kapa-skulptura , koje su u nišama i ispred centralnog zida galerije postavljene kao tematske celine su senzorski obeležene odgovarajućim prostorom i prilikom prilaska posmatrača svakoj od njih aktivira se kompjuterski program koji emituje pet različitih zvukova ( afrički bubanj, zvuk vetra, ambijentalna muzika, glasovi. ).



Ova jedinstvena postavka je odlična prilika da se kolege, publika i stručna javnost upoznaju sa načinom razmišljanja i rada, entuzijazmom i energijom jedne svestrane multimedijalne umetnice koja živi , stvara i usavršava se u Londonu, gradu koji je jedan od najznačajnijih umetničkih , modnih i multikulturalnih centara sveta. Realizujući ovu izložbu Anela je uspela da uspostavi balans između funkcionalnog , estetskog i zanatskog, istovremeno zadovoljivši profesionalne standarde struke i oblasti koje su predmet njenog interesovanja poslednjih godina.



Maja Škaljac - Stanošević, istoričar umetnosti


 



Datum objavljivanja: 15.11.2011.