Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tajni svet Ane Milosavljević

U utorak, 20. oktobra u 19 časova u Galeriji SKC Novi Beograd otvara se samostalna izložba crteža i grafika autorke, Ane Milosavljević , pod nazivom, "Tajni svet". Izložba traje do 3. novembra, 2009. godine.

 


Ana Milosavljević je  rođena 1979. godine u Sokobanji, Srbija, 2008. završila magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafika u klasi prof. Zvonka Tilića, 2004. diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafika u klasi prof. Zvonka Tilića, 2000. završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.  Član je beogradskog Ex Libris Kruga od 2008, ATR KVART-a od 2007,  i ULUS-a od 2006. Imala je 5 samostalnih izložbi i 63 kolektivne.  Nagrade: 2007.druga nagrada na IV Competition and Exhibition of Ex Libris “Acque  termali”, Acqui Terme Italia, 2004. nagrada XII Bienala studentske grafike SCG, godišnja nagrada za grafiku Akademije umetnosti, Novi Sad

 


Eho koraka u ritmu velegrada pulsira na grafikama i crtežima Ane Milosavljević. Utisci zabeleženi duboko u njoj, utisci su koje upijamo gledajući zidove, reklame, grafite, simbolično predstavljene bojama, strukturom litografske tehnike i prepoznatljivim rukopisom same autorke. Eho grada nas prati - zvuci, sirene, svetla i prošlost koju pamte ulice, skverovi i uglovi. I kad se ne sećamo, osećamo korake duboko u asfalt utisnute. Eho emocija na Aninim grafikama,  poruka je daleke prošlosti, u kojoj živimo, koju osećamo i koja će nas kao večiti utisak našeg grada pratiti gde god da odemo.   U ulozi otuđenog posmatrača umetnica nas pomoću apstraktnih formi, širokih poteza, fleka i lakog crteža kontura grada, koristeći se materjalizacijom gradskih simbola, uvodi u svoj tajni svet - grad i likovnost i estetiku Novog expresionizma.




autor i organizator, Nataša Brkić


 




U ponedeljak, 2. novembar u 19 časova u SKC Novi Beograd održaće se  predavanje povodom izložbe grafika i crteža Ane Milosavljević: "Grad spektakl i identitet- Traganje za modernim kulturnim identitetom grada".


Predavač: dr Sreten Vujović,redovni profesor Filozofskog Fakulteta u Beogradu , ostali učesnici: mr Gordana Kostić, istoričar umetnosti i Ana Milosavljević, magistar grafike


Gradski kulturni identitet se definiše kao samosvest jednog grada (pojedinca i grupa u njemu) koji istoriski nastaje i razvija se u zavisnosti od kriterijuma koji taj grad uspostavlja u odnosima sa drugim gradovima.Razni oblici spektakla, igre i svečanosti povezuju se sa upotrebom gradskih zatvorenih i otvorenih javnih prostora, prvenstveno trgova. Urbana kultura i umetnost uključujući spektakl, igru i svečanost, mogu biti agens koji je istovremeno univerzalan ali i konkretan, podjednako ispunjen prošlošću otvoren za sadašnjost i usmeren ka budućnosti. Takav agens može da konstituiše gradski kulturni identitet kao multikulturalizam, koji neće biti negacija pojedinačnih kultura već podsticanje njihove posebnosti kao nečeg zanimljivog, privlačnog i bogatog.


moderator Bojana Pokrajac


 


Datum objavljivanja: 19.10.2009.