Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tajna veza

Na ovoj izložbi Vladimir Marković, se predstavlja izborom od dvadeset fotografskih radova/asamblaža/ o njima je u tekstu za katalog ove izložbe Ivana Brezovac, napisala: …Vlada Marković o sebi i drugima govori kroz sasvim obične, često odbačene i skoro zaboravljene stvari. Pogled spolja za čas se preseli unutra, obično u magično, odbačenost u ljubav, napuštenost u sećanje...


 


"…Vlada Markovic o sebi i drugima govori kroz sasvim obične, često odbačene i skoro zaboravljene stvari. Pogled spolja za čas se preseli unutra, obično u magično, odbačenost u ljubav, napuštenost u sećanje... Sve amplitude i tanani slojevi života sklopljeni su u jednostavan kolaž koji namerno ostavlja taj crni okvir kroz koji svako, dovoljno intuitivan, može da "sklizne" i potom ga kreira po sebi.


Sasvim "obične", dokumentarne fotografije postale su narativne slike koje čine vizuelni osnov jedne kratke novele. U neke rado "uplivamo", a neke ostaju po strani i čekaju svog učesnika. Iako su sve fotografije nastale u nekom delu sekunde, tako uparene ili možda bolje reći sparene, izmestile su se iz vremena i prostora i postale kulise jedne priče, tako posebne i lične za svakog od  nas.


Naizgled nespojivi motivi, pažljivim posmatranjem i otkrivanjem, pronalaze međusobne veze koje su ponekad zasnovane na čistoj formi a ponekad na značenju ili senzibilitetu. Ove fotografije podsećaju na skrivalice-otkrivalice i još jednom nam pokazuju da je suština u malim stvarima, rasutim kao pokidane perle, svuda oko nas."



Vladimir Marković, rođen 1955. u Beogradu. Diplomirao 1986. na Filmskoj akademiji u Pragu na Katedri za  umetničku fotografiju. Od 1989. je  član ULUPUDS-a. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Kolekcije njegovih radova nalaze se u  Muzeju Primenjene umetnosti, Prag, Češka Republika, Nacionalni Fond Moderne Umetnosti, Pariz. Muzej Primenjene umetnosti,  Pariz



Izložba je otvorena do 13. avgusta 2008. godine.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 



Datum objavljivanja: 28.07.2008.