Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tajna Lepenskog Vira

Od kako je pre devet godina zatvorena stalna postavka izuzetne su i dragocene prilike u kojima smo u mogućnosti da uživamo u lepoti umetnina koje se čuvaju u Narodnom muzeju.


 


Tematska izložba Tajna Lepenskog Vira  vam pruža mogućnost da se na direktan i neposredan način upoznate sa Rodonačelnikom, Vodenom vilom, Varvarinom - antropomorfnim/čovekolikim skulpturama koje predstavljaju jedinstvenu potvrdu kompleksnosti duhovnog života praistorijskih stanovnika Đerdapa. Kamene skulpture izrađene pre 9000 godina nisu samo velelepna umetnička dela već potencijalno svedočanstvo o  religijskom konceptu i viđenju vrhovnog božanstva- boga Sunca. Minimalistički koncept postavke i mermerni hol Narodne banke Srbije omogućavaju da se sva pažnja posetioca usmeri na lebdeće manifestacije vrhonog solarnog božanstva.



O tome kako je izgledao susret sa jednim od najvećih arheoloških otkrića 20. veka i kako su akademik Dragoslav Srejović i arheolozi otkrivali lokalitet Lepenski Vir zainteresovani mogu saznati iz dokumentarnog filma, snimljenog 1968. godine, koji je moguće pogledati u izložbenom prostoru.



U proteklih dva meseca Tajnu Lepenskog Vira  je razotkrilo 4560 posetilaca. U ovom periodu je u holu Narodne banke organizovano stručno vođenje tokom koga je o izložbi govorila gospođa Ljubinka Babović, muzejski savetnik i autor izložbe, a kao najzainteresovaniji za rešavanje misterija pokazali su se naši najmlađi koji su učestvovali u radionicama Dečijeg kluba Narodnog. Usled velike zainteresovanosti publike stručno vođenje i druženja u okviru Dečijeg kluba biće nanovo organizovana.


Hol Narodne banke Srbije na Slaviji, Nemanjina 17. maj - decembar


radno vreme: 16h - 22h ( osim ponedeljka)  zakazivanje grupnih poseta   330 - 60 52  i  302  - 73 - 18


Portfolio Narodni muzej u Beogradu



Datum objavljivanja: 11.07.2008.