Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tag

U Gradskoj galeriji Collegium artisticum, u subotu, 10. marta otvorena je izložba pod nazivom “Tag” Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, u okviru XXVIII festivala Sarajevska zima 2012.


 


Na izložbi je predstavljeno 10 autora koji su se svojim djelima afirmisali i na internacionalnoj umjetničkoj sceni: Roman Đuranović, Irena Pejović Lagator, Jelena Tomašević, Siniša Radulović, Draško Dragaš, Igor Rakčević, Srđan Vukčević, Ivanka Vana Prelević, Natalija Vujošević, Nada Kažić.



U koncepciji Igora Rakčevića, riječ «tag» u nazivu izložbe apostrofira ona značenja kada se tag koristi za obilježavanje blog poruka (grupisanje u kategorije, ključne riječi) što omogućava da se različite diskusije, teme i pristupi povezuju pod istom oznakom. Raznovrsni koncepti, mediji i estetički afiniteti crnogorskih umjetnika predstavljenih na ovoj izložbi u selekciji istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević povezani su sljedećim „tagovima“: subjektivitet, apsurd, angažman putem ironije, te razgradnja pseudomitova u vrijeme crnogorske tranzicije. U umjetničkim postupcima ovih umjetnika očituju se različite tendencije, od crtačke virtuoznosti i elaborirane ikonografije sa baroknim referencama u djelu Srđana Vukčevića, aproprijacije kodova popularne kulture u slici Draška Dragaša do višečulne instalacije  Natalije Vujošević.

   

    Izložba će biti otvorena do 21. marta.


 



Datum objavljivanja: 12.03.2012.