Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tafilova retrospektova

Za izložbu "Cvijeti" pod nazivom „Zgusnuto sećanje“ Tafil Musović je pripremio 25 slika nastalih od 2006. do 2007. godine, kao i novi ciklus čiji je naziv „Obećani raj“. Izložba je otvorena od 5. septembra.

 


Ostalih 40 slika potiču iz perioda 1986 – 2005. godine. U pitanju su ulja na platnu na različite teme koje se sve tiču čovekove egzistencije. Zajedno sa slikama Tafil će izložiti i oko 30 crteža.Ukupno će biti izloženo oko 120 dela iz sledećih ciklusa: "Death of Garcia Lorca", "Bonjour monsieur Musović", "Exhile from Paradize", "Omage to Fernando Pessoa", "Max Beckman in Amsterdam", "Entertainment" itd.


Tafil je završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (1974) i postdiplomske studije (1979). Od 1988. živi i radi u Amsterdamu. Ovo je prva Tafilova velika retrospektivna izložba u dvema beogradskim galerijama, posle dve decenije.


Kako autor izložbe, Milena Marjanović, u tekstu kataloga kaže, Tafilova slika je priča za čije učitavanje se mogu odabrati dva puta. Jedan bi svakako bio narativni tok. Drugi – crtež i kolorit. Krećem od drugog da bih stigla do zabrana prvog koji uvek, ma šta mislili, dodiruje nikad do kraja identifikovanu komunikaciju, zbog čega, uostalom, vazda nedokučena, širi mogućnosti za dalja tumačenja. Jer, priča, kad se izuzme izvorna razumljivost jezika, redosled reči, interpunkcija, dakle tehnička sredstva, može biti izrečena na bezbroj načina i može biti takođe učitana iz više uglova.  Otuda je septembar u "Cvijeti" pravo mesto da pronađete Vaš "ugao" posmatranja Tafila.


 


Datum objavljivanja: 05.09.2008.