Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tadija Janičić: Ljubav u Davosu

U četvrtak, 30. maja u 19h otvara se samostalna izložbe Tadije Janičića “Ljubav u Davosu / Love in Davos” u Galeriji Novembar (Kursulina 22 na Vračaru).


 


Neobičnim zapletima i dobro promišljenom naracijom Tadija kroz svoje radove već deceniju i po preuzima ulogu hroničara koji se bavi potisnutim ili pak prenaglašenim željama i nagonima savremenog čoveka.



U okviru izložbe radova “Ljubav u Davosu / Love in Davos” Tadija Janičić svoju dobro znanu junakinju Karolinu, u seriji slika koje će biti prikazane na izložbi, vodi u snežnobeli ambijent omiljenog odmarališta svetskog džet seta Davos, poznatog po činjenici da se upravo tamo održava tradicionalni Svetski ekonomski forum. Karolina, devojka izrazito naglašenih seksualnih atributa je otelotvorenje ideala komercijalne, konzumerističke kulture koja telo žene vidi isključivo u funkciji i ulozi seksualnog objekta koji – u njenom životnom i umetničkom slučaju – pokušava da postane i subjekat. U neveseloj interakciji sa jelenom-kapitalcem doslovnim klasnim reprezentom, ona uglavnom “izvuče deblji kraj”.



Tadija Janičić rođen je 1980. u Nikšiću. Osnovne i master studije završio je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše. Od 2003. godine izlagao je na 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u Srbiji, Tokiju, Osaki, Londonu, Los Anđelesu, Berlinu, Parizu, Sankt Peterburgu, Ženevi, Beču, Budimpešti, Briselu i Rimu. Njegove slike deo su stalne kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu kao i Telenor kolekcije, ali i mnogobrojnih privatnih kolekcija širom sveta.


 



Datum objavljivanja: 30.05.2019.