Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Tadej Vaukman: Pristine Dump

Tadej Vaukman, "Pristine Dump" 2-18. decembar 2021. Otvaranje: 2. decembar, u 19h Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd

Tadej Vaukman, All Good, A4 size, oil pastels on book paper, 2021


 


Tadej Vaukman predstavlja svoje radove u Beogradu u godini u kojoj je njegov vizuelni jezik doživeo prekretnicu, prelaskom sa medija fotografije na crtež. Umetnik je ovaj prelazak najavio malom akrilnom intervencijom u okviru njujorške serije koju čine četiri autoportreta („Ritual pročišćenja”, Galerija P74, Ljubljana, 2020), a zatim se potpuno oslobodio fotografskog konteksta. Počeo je da koristi već usavršenu tehniku aproprijacije i intervencije kako bi stvarao palimpsestne radove, koji su katkad kolažirani asamblaži istrgnutih stranica ili fotografija, postera i časopisa, a katkad umetnička prerada postojećih slika. Konstanta je crtež, spontana novina njegovog stvaralaštva, izveden uvek u žurbi, ponekad u potpunosti automatski i spontan, dok je u nekim drugim slučajevima pedantno osmišljen. Kao takav, on postoji sam za sebe ili predstavlja intervenciju unutar postojećih slika, fotografija, tekstova, stranica kataloga, romana, priručnika i drugih izvora već upotrebljenog papira.

(...)

Bez obzira na medij koji koristi, Vaukman svoja subjektivna osećanja uzdiže iznad banalnog, do nivoa univerzalnog, otvarajući beskrajne mogućnosti iskustva, a svakodnevni identitet uhvaćen u crtežu postaje slika ljudskog iskustva kao takvog.



iz teksta Maje Kač







Tadej Vaukman (1984) je nezavisni umetnik, fotograf i izdavač koji živi i radi u Ljubljani. Pažnju je privukao projektom „Dick Skinners”, koji je predstavio prvi put u formi knjige 2015. godine (Rostfrei Publishing), a zatim i kao seriju fotografija na nekoliko izložbi, među kojima u Galeriji Daeppen u Bazelu. Samostalne izložbe uključuju i: „Spaghetti Boys” u Centru i galeriji P74 (2016); „Larry” u Domu kulture u Pivki (2016); „Grandheroes” u Galeriji Ravnikar (2018) i Galeriji Daeppen (2018); trodelnu seriju izložbi „Ritual of Purification”, realizovanu nakon dvomesečne rezidencije u Njujorku 2020. godine (Centar i galerija P74, Galerija likovnih umetnosti Koroška i Centar za savremene umetnosti Celje); „But Don't Show This to My Kid” u Galeriji Škuc (2021). Izlagao je na brojnim grupnim izložbama među kojima u: Muzeju savremene umetnosti Metelkova (2019), Galeriji likovnih umetnosti Koroška (2018), multimedijskom centru Kibla Portal (2018), Galeriji Kresija (2018), Muzeju arhitekture i dizajna (MAO, 2021), Galeriji Fotografija (2021), na sajmu Viennacontemporary (2019) i u galeriji agnes b., Njujork (2019). Njegovi radovi se nalaze u slovenačkim i međunarodnim zbirkama (Moderna galerija, Ljubljana, Galerija likovnih umetnosti Koroška, Franklin Furnace Archive, Inc., Institut Prat, Njujork, i Galerija Daeppen). Redovno učestvuje na sajmovima umetničkih publikacija. Dobitnik je Nagrade grupe OHO (2019).



https://www.instagram.com/vaukman585/


Datum objavljivanja: 29.11.2021.