Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sylvia Kovjenić: Dnevničke zabeleške

Sylvia Kovjenić, Dnevničke zabeleške - (Düsseldorf 2004-05, Beograd 2021-22...)
virtuelna izložba 1 - 28. februar 2022. http://vi.galerijabeograd.org/


 


U toku je virtuelna izložba Sylvie Kovjenić, “Dnevničke zabeleške (Düsseldorf 2004-05, Beograd 2021-22...)”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


Ciklus „Dnevničke zabeleške“ nastao je na preseku dva prostorna, vremenska i stvaralačka momenta – fotografija sa studijskog boravka u Diseldorfu 2004. i slikarskih intervencija na ovim foto-zabeleškama izvedenih tokom 2021. godine u Beogradu. U vizuelizaciji ovog autorskog koncepta vidljiva je sinergija više idejnih i problemskih pristupa: istraživanje morfologije urbanih pejzaža, dokumentarna sistematičnost u mapiranju i projekciji fenomena kretanja, sondiranje i kreativna revitalizacija slojeva sećanja (utisak, doživljaj, iskustvo) i kontekstualizovanje rada u personalnu slikarsku praksu i poetiku umetnice u domenu geometrijske apstrakcije.


Deo virtuelne prezentacije je video rad koji predstavlja autorski statement Sylvie Kovjenić, realizovan u saradnji sa Srđanom Veljovićem (video i fotografija) i Milicom Macanović (montaža) - http://vi.galerijabeograd.org/umetnik-kaze/ , kao i tekst istoričara umetnosti Miroslava Sapundžića o novim radovima umetnice - http://vi.galerijabeograd.org/rekli-su/ .

 


Sylvia Kovjenić (1976. Njukasl, Južnoafrička Republika), završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (1999) i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu (2004), smer zidno slikarstvo, odsek konzervacija – restauracija. Tokom 2004. godine boravi kao gostujući student na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu, Nemačka. Član je ULUPUDS-a od 2005. godine sa statusom samostalnog umetnika. Održala 22 samostalne izložbe i učestvovala na 80 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i više likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u više javnih i privatnih kolekcija. Živi i radi u Beogradu.


 



 


Datum objavljivanja: 07.02.2022.