Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sylvia Kovjenić: 42

Galerija Beogradske tvrđave, Stambol kapija, Gornji grad 20.septembar – 9. oktobar, 2018. Izložba pod nazivom „42“.







Svođenjem forme na jedan dominantni element oko koga se koncentriše značenje i simbolika – prostorni interval (ili praznina) predstavljena belom bojom koja omogućuje disanje, vazduh čitave kompozicije u ovoj seriji radova ima vizuelni značaj za mene. Belinom oslikavam unutrašnji prostor i pokušavam da naglasim koliko je on zaista prostran.



Kompozicija je grafički rešena sa dominantom koja je predstavljena repeticijom linija. Linija je precizna, egzaktno određena po vertikali i čvrsta. Bojene površine su svedenih tonova povezanih između radova jedan sa drugim.



Simbolički značaj i kako bi se radovi mogli opisati;  kao predstave stremljenja ka visini, ka otvorenim mogućnostima putovanja, kao predstava zaustavljanja procesom zamišljanja i razmišljanja, ka težnji  prolasku kroz visoko postavljena vrata – koncentrisano u usamljenom dominantnom elementu. To su moguća čitanja sa fokusom ka jasno definisanom cilju kojim se postavlja pitanje da li postoji mogućnost da se prepozna i valorizuje - prevođenjem iz haotičnog sveta – predstava koja se svodi na minimum prikazanog koja počiva na ideji ?



Sylvia Kovjenić







Sylvia Kovjenić rođena je 1976. godine u NJukaslu (Newcastle), Južnoafrička Republika. Živi i radi u Beogradu.  2004. godine je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, smer zidno slikarstvo, odsek konzervacija – restauracija u klasi prof. Gordane Kusovac.  Član je ULUPUDS –a od 2005.

Od 2004 – 2006. godine odlazi u Nemačku gde provodi neko vreme kao gostujući student na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu (Düsseldorf). Ovo je njena 17. samostalna izložba a učestvovala je na 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba pod nazivom „42“ kojom se predstavlja čine 9 radova u kombinovanoj tehnici i akrilu.


Datum objavljivanja: 18.09.2018.