Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svilen konac

Svilen konac // Gesprachsstoff, naziv je izložbe autorki, Angele Ljiljanić i Mirijam Dumont , koj će se održati od 13. do 25. oktobra u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

 


Angela Ljiljanić, rođena 1977. u Bad Ojnhauzenu/ Nemačka; diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti (HfK) u Bremenu; živi i radi kao slobodna umetnica između Beograda i Bremena. U svom umetničkom radu istražuje društvene, kulturne i jezičke međuprostore. Analogno umetnosti koja se kreće u "međuprostoru" i pri tom se ne pridržava zadatih mogućnosti, tako je i Angela Ljiljanić umetnica na istraživačkom putu i arhivar transkulturnih graničnih oblasti.

Mirjam Dumont, rođena 1974. u Majncu, Nemačka; studirala germanistiku i teatrologiju na Univerzitetu Fridrih Aleksandar, diplomirala grafički dizajn na Fakultetu likovnih umetnosti (HfK) u Bremenu.

Radi kao slobodna umetnica u oblasti grafike i ilustracije; takođe realizuje sopstvene umetničke projekte. Živi i radi kao umetnica između Nemačke i Francuske.


Kao umetnice, koje idu istraživačkim putevima, Angela Ljiljanić i Mirjam Dumont su se sastale na ulicama slučajnosti u Bremenu, i u geografskoj zbrci linija krojnih lista modnog magazina Burda otkrile istorijske, kulturne i lične životne projekte žena iz Nemačke i bivše Jugoslavije. Uprkos različitim političkim sistemima, jezicima, kulturnim krugovima, kulturnim svakodnevicama i ličnostima, ove žene se, koristeći krojne liste modnog magazina Burda, još od 80ih godina kreću u okruženju zajedničkih simbola i orijentacija manifestovanih u vidu gotovog komada odeće i njegovim nošenjem. Polazeći od ovih komada odeće moguće je pratiti niti sećanja i tumačiti ostavljene tragove, koji vode ka neočekivanom mestu preseka dveju kulturnih svakodnevica. Umetnice žele da svojim radom rasvetle upravo ovaj momenat sociokulturne tačke preseka dveju kultura. Linije krojnih lista podsećaju na geografske karte, predstavljaju veze i putokaze koji su umetnice odvele do tri žene iz Bremena i sedam žena iz Beograda. U vidu sedam intervjua, foto i video dokumentacije one su ispitale šta se događa kada krojna lista modnog magazina Burda pronađe put do privatne sfere jedne žene i postane sastavni deo njene lične i kulturne svakodnevice.


 


Datum objavljivanja: 20.09.2008.