Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svetovi van sistema

Sreda, 19. januar, 19 časova, Ustanova kulture „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a, Beograd; otvaranje grupne izložbe dela čak 11 umetnika srpske savremene vizuelne scene pod nazivom „Svetovi van sistema“.

SVETOVI VAN SISTEMA

Jovan Marinković


U prvobitnoj ideji, na izložbi je trebalao da izlažu samo njih četvoro, ali je prevladala želja da se na jednom mestu nađe još neobičnih i autentičnih autora, pa je lista proširena sa još sedam izuzetnih imena. Na izložbi učestvuju: Dragan Azdejković, Dragan Radović, Maja Milovanović, Marija Knežević, Milena Maksimović, Nataša Škorić, Ivana Aranđelović, Vladimir Mojsilović, Milan Aleksić, Predrag Peđa Milošević i Jovan Marinković. 


Šaroliki umetnički svet biće zastupljen na izložbi. Od tihih posvećenika do čudaka. Od doajena i legendi do mladih nada koje plene svežinom. Od smernih i predanih autora do desperadosa koji su se proslavili organizovanjem boks mečeva po galerijama i muzejima, preko onog koji je sebi nadenuo nadimak „Matični Čiča“ pa sve do slikara koji je sam sebe proglasio za najgoreg srpskog slikara svih vremena. 


Ovakva izložba i nije tek nekakav kulturni događaj. Ovo bi pre moglo da se uporedi sa samitom nekih čudnih bića koja žive u nepreglednoj kreativnoj stepi stotinama milja udaljeni jedna od drugih i koje neki nepoznati nagon pozvao da se skupe na tom jednom mestu na nedelju ili dve, pogledaju se u oči i sagledaju međusobno svoje radove, inspirišu se međusobno, i potom vrate u svoje udaljene svetove da nastave gde su stali. 


Nadamo se svi da će publika u Parobrodu itekako moći da ove vibracije oseti i pozdravi jer dubina i iskrenost i jesu zajednički sadržalac svih radova na ovoj izložbi koja verovatno nikog neće ostaviti ravnodušnim.


 

 

Datum objavljivanja: 17.01.2022.