Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svetovi Gonsala Torentea Baljestera

Institut Servantes, veče uoči Noći muzeja, u petak u 19.00, svečano otvara izložbu "Svetovi Torentea Baljestera" u Galeriji Instituta Servantes.


 


 Izložba je posvećena dobitniku najvećih književnih nagrada koji je zaslužan za uvođenje fantazije u književnost na španskom jeziku. Našoj publici je poznat po romanima „Hronika o zapanjenom kralju“ i „Don Huan“. Izložbu će predstaviti kustos izložbe Karmen Beseta i predsednik fondacije, njegov sin Torente Sanćes-Gisande. Ulaz na otvaranje slobodan.



Sa ovom izložbom Institut Servantes  učestvovaće na osmom izdanju Noći muzeja koja se održava u subotu 14. maja od 18-02h.



Izložbu koju je posetilo više od 7.000 posetilaca u Španiji započinje svoju svetsku turneju u Beogradu upravo povodom Noći muzeja. Izložba je organizovana je povodom stogodišnjice rođenja španskog pisca (1910-1999).



Izložba ima za cilj da nas upozna bolje sa svestranom ličnošću jednog od najplodnijih španskih pisaca. Izložba sadrži njegove originalne rukopise, knjige, pisma, fotografije, crteže i makete. Posebno se na izložbi ističu fotografije koje je sam pisac napravio i kasnije koristio u svojim romanima. Takođe, na izložbi ćemo imati prilike da vidimo i fotografije poznatog umetnika Vari Karamesa koji je napravio niz fotografija na mestima koje je pisac tokom života posećivao (barovi u kojima su se okupljala umetnička elita Španije, biblioteka, gradovi)...



Gonsalo Torente Baljester, nema sumlje, jedan od najvećih španskih pisaca koji su obeležili književnost na španskom jeziku XX veka. Zaslužan je za uvođenje fantazije u književnost na španskom jeziku. Dobitnik je brojnih književnih nagrada: Nacionalne 1981, Princa od Asturijasa 1982 i Servantesove, svakako najprestižnije nagrade za književnost na španskom jeziku, 1985.



Kustos izložbe g-dja Karmen Besera dostupna je za intervjue u četvrtak i petak, a sin umetnika i predsednik fondacije, g-din Torente Sanćes u petak.



Datum objavljivanja: 11.05.2011.