Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svetlosti i tame Dade Đurića

Izložba "Svetlost tame" našeg eminentnog umetnika Miodraga Dade Đurića otvorena je sinoć u Francuskom kulturnom centru u Beogradu.

 


Na ovoj izložbi su prvi put javnosti prikazani bakrorezi iz privatne kolekcije Lazara i Žive Vujić. Slikar je bakroreze posebno radio za porodicu Vujić, vlasnike Visconti Art galerije u Ljubljani.


Pored 20 bakroreza, koji su rađeni u periodu od 1980. do 1982. godine, predstavljeno je šest dela rađenih tehnikom gvaša i crtež dimenzija 150x220 cm na kome se vidi ceo njegov izraz i senzibilitet, rekla je predstavnica UKT agencije Sonja Đurović. Na delima se vidi karakterističan potez i oni prikazuju život kakav jeste.


U toku izložbe prikazuju se filmovi koji obuhvataju različite aspekte Đurićevog života, njegovu ličnost i kreativnost kako bi se i mlađe generacije, koje ne poznaju dobro njegov rad, upoznale sa životom i radom jednog od najistaknutijih savremenih predstavnika nadrealističke figuracije 20 veka. Đurić će predstavljati Crnu Goru na ovogodišnjem 53. bijenalu u Veneciji koji će biti otvoren 7. juna, a trajaće do 22. novembra.


Izložbu je svečano otvorio ambasador Francuske Žan-Fransoa Teral, a trajaće do 17. aprila.


Portfolio Miodrag Dado Đurić



Datum objavljivanja: 09.04.2009.