Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svetlost i vreme u prolazu

U četvrtak 9. oktobra, u 19h, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba fotografija Dušana Marinkovća pod nazivom Svetlost i vreme u prolazu, realizovana u saradnji sa Galerijom Doma kulture Studentski grad iz Beograda.

 


Izložbu će otvoriti Borivoj Mirosavljević, doajen vojvođanske fotografije.


Izložbom Svetlost i vreme u prolazu Dušan Marinković predstaviće novosadskoj publici seriju fotografija starih lokomotiva i napuštenih vila u Zrenjaninu. Jedna od njih je Pinova vila, velelepna građevina koja je u svojoj dugoj i burnoj istoriji promenila mnoge vlasnike, dok je danas nenastanjena, izuzev beskućnika i umetnika koji koriste njen prostor za izložbe. Fotografije ovakvih zdanja obiluju tragovima iz prošlosti: stari modeli televizora, razmontirane kancelarijske stolice, cvetne zidne dekoracije koje izbijaju ispod slojeva kreča. Takođe, na fotografijama dotrajalih lokomotiva koje iz mnogih evropskih gradova stižu u Zrenjanin na remont, Dušan Marinković se na veoma direktan način bavi temama promenjivog i prolaznog, nasuprot postojanog i večnog. 




Izložba će trajati od 9. oktobra do 2. novembra 2008. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a potom će biti izložena u Galeriji Doma kulture Studentskog grada u Beogradu (od 4. do 18. novembra). Kustos izložbe je Aleksandra Nećakov. Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 26.09.2008.