Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svetlana Volic: NON FINITO

Otvaranje samostalne izložbe Svetlane Volic, pod nazivom NON FINITO/Pasaž 1: San o drugom mestu, održaće se u Galeriji `73 u četvrtak, 26. januara u 19. časova.


 


Video instalacija NON FINITO, Pasaž 1: San o drugom mestu je prva u nizu ambijentalnih izložbi u sklopu doktorskog umetničkog projekta „NON FINITO/Izvođenja prostornih narativa“. Čine je projekcije video radova snimljenih tokom istraživačkih putovanja u proteklih nekoliko godina (2013-2016). Naizgled nepovezani kadrovi iz različitih vremena i sa različitih mesta grade jedinstvenu poetsku celinu, prostorni narativ koji posmatraču pre svega treba da pruži iskustvo. U osnovi radova nalazi se pažljivo, meditativno posmatranje odabranih prizora, segmenata realnosti koji postaju pasaži za kontemplaciju nad životom i smrti. Vreme uloženo u percepciju prizora je produženo, to su dugi, zapitani pogledi koji omogućavaju drugačiju spoznaju. Kamera je pogodna za pažljivo posmatranje stvari i za njihovu percepciju. Tokom tog meditativnog procesa poniremo dublje ispod površine stvari, oko se okreće ka nevidljivim prostorima našeg uma, uzdižući uobičajeno na više nivoe svesti. Tako video postaje način mišljenja, odraz uma i toka svesti, filozofski proces koji omogućava spoznaju.



Kada svakodnevica postane nepodnošljiva, ili naša egzistencija ugrožena, na bilo koji način, fizički ili duhovno, čovek počinje da sanja o odlasku na drugo mesto, realno mesto ili mesto sopstvene imaginacije. Taj san o drugom mestu nalazi se u osnovi svih utopija kao i u srži mog umetničkog izraza. Putovanje je za mene svojevrsna potraga za izgubljenim, nikada posedovanim, niti ožaljenim, željenim mestom, koje postoji samo u unutrašnjem pejzažu našeg duha.  Unutrašnji prostori u kojimа obitavaju naše emocije, želje, strahovi, uspomene i misli, kao i prostori koje formiramo u odnosu i komunikaciji sa drugim bićima i pojavama, podjednako su prisutni, kao druga mesta naše egzistencije. Jedno putovanje, jedna misao, jedno osećanje, jedan život ili jedan san prolazni su i fluidni koliko i video projekcija u prostoru. Misao se javlja, traje i nestaje u našim unutrašnjim prostorima, baš kao što svetlost video  projekcije privremeno ispunjava galerijski prostor.



Svetlana Volic, rоđеna је u Bеоgradu 1974. gоdinе. Diplоmirala је slikarstvо na Fakultеtu likоvnih umеtnоsti u Bеоgradu u klasi prоf. Čеdоmira Vasića, 1999. gоdinе. Magistrirala је slikarstvо kоd istоg prоfеsоra 2002. gоdinе. Оd 2014. gоdinе zapоslеna је kaо asistеnt na slikarskоm оdsеku FLU, na kоm pоhađa i dоktоrskе umеtničkе studiје (mentor prof. Mileta Prodanović). Izražava sе krоz različitе mеdiје: slikarstvо, vidео, vidео-instalaciје, fоtоgrafiјu, grafički i scеnski dizaјn. Rеalizоvala је 10 samоstalnih izlоžbi i učеstvоvala na prеkо 50 grupnih izlоžbi, simpоziјuma i fеstivala u zеmlji i inоstranstvu (Makеdоniјa, Čеška Rеpublika, Crna Gоra, Еstоniјa, Latviјa, Mađarska, Bugarska, Italiјa, Grčka, Кanada, SАD i Nеmačka). Аutоr је vеlikоg brојa vidео instalaciјa kоје su izlaganе u galеriјskim i јavnim prоstоrima. Mnоgе оd njih rađеnе su da еgzistiraјu samо u оdabranоm spеcifičnоm prоstоru - site-specific prојеkti. Rеalizоvala је 18 vidео-instalaciјa za različitе pоzоrišnе prеdstavе. Radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i kolekcijama.


 



Datum objavljivanja: 23.01.2017.