Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svetionik

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo, izložba slika, crteža, grafika i skulptura X jubilarna godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika ,,Svetionik ” Pančevo 8. - 20. jun, 2017. Otvaranje izložbe 8. juna 2017 u 19h.


 


Deset godina umetničkog udruženja „Svetionik“ – Pančevo


Impresivno razvijen hronološki sled promotivnih događaja, izložbi zabeleženih u letopisu povodom pređašnje prolećne izložbe „Svetionika“ u Pančevu i na drugim lokacijama, pokazao je pomalo atipičnu meru inteziteta veoma kvalitetnih predstavljanja, kako u uobičajenim revijama članova, tako i u biranim istupima gostiju, renomiranih umetnika pančevačke i šire scene, u zajedničkom imenitelju aktuelnog slikarstva.


Pored svih izazova visoke umetnosti savremene scene, raznih eksperimentalnih i često provokativnih projekata, svetla „Svetionika“ su kao i kod onih starijih udruženja tog tipa, poput čuvene „Lade“, fokusirana na trajne niti na kojima se ovaploćuje u punom estetskom dovršenju, živa slikarska umetnost.


Nije bez značaja da su članovi i članice „Svetionika“ sabrani od specijalista različitih profila i osnovnih pripadnosti udruženjima i profesijama, od slikara do konzervatora i primenjenih umetnika ili istoričara umetnosti, u velikom rasponu generacija.


Iz tog razloga, iskorak akcija i projekata „Svetionika“ je obuhvatio razne edukativne programe i izložbe, pretežno na nivou grada, kao i humanitarne i eko programe. Baš kao što su i dva čuvena mala svetionika na pančevačkom otvaranju ka reci Dunav postala simboličko dvojstvo orijentacije ka velikom okruženju, tako je i „Svetionik“ svojim izložbama i projektima zabeležio zgusnutu i retko plodotvornu aktivnost u domenu umetnosti slikarstva, doslovno u slavu slike, ovog puta u integralu i retrospektivi.


Dušan Đokić, slikar i likovni kritičar


 


 



Datum objavljivanja: 01.06.2017.