Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svet Sretena Stojanovića

U okviru programa vezanih za izložbu Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu, u četvrtak, 2. oktobra u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće prikazan polučasovni dokumentarni film o vajaru Sretenu Stojanoviću.

 


U okruženju stalne postavke Spomen-zbirke i pomenute gostujuće izložbe, publika će biti u prilici da se upozna sa interesantnim životom i bogatim stvaralaštvom jednog od naših najpriznatijih vajara. Sreten Stojanović (Prijedor, 2. februar 1898 – Beograd, 29. oktobar 1960), učenik čuvenog Antoana Burdela, istaknuti je predstavnik međuratne generacije srpskih umetnika. Njegovа omiljena skulptoska forma je portretna bista, ali je podjednako bio uspešan u vajanju figurina i monumentalnih kompozicija. U kolekciji Pavla Beljanskog je zastupljen sa jedanaest radova: portreta, figurina i reljefa. 

Film "Sreten Stojanović", reditelja Mike Miloševića, pripada serijalu "Slikari i vajari" iz produkcije Televizije Beograd. O znamenitom vajaru u filmu govori eminentni istoričar umetnosti Lazar Trifunović, takođe autor scenarija.

Ulaz je slobodan


 


Datum objavljivanja: 27.09.2008.