Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svet od papira

U Prodajnoj galeriji Beograd, od 14. februara do 3. marta održaće se izložba radova Aleksandre Rakonjac pod nazivom Svet od papira - za devojčice.


Aleksandra Rakonjac (1966) diplomirala je i magistrirala na slikarskom odseku FLU u Beogradu 1993. godine. Do sada je imala 10 samostalnih i oko 90 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo i grafiku. Umetnica će u galeriji predstaviti opus radova na papiru i objekata od papirnih masa. Ciklus koji je nastao poslednjih nekoliko godina otkriva istraživačke postupke inicijalno bliske istorijskoj arte povere i neokontruktivizmu, estetikama koje su, svaka na svoj način, zasnovane na poetskoj eksploataciji struktura i oživljavanju ’nove prirode’ odabranog industrijskog materijala.


"Korišćenje papira kao materijala unelo je osećaj ekskluzivnosti, istraživačke radosti  i u isto vreme oslobođenosti od normi koje diktiraju uobičajeni materijali, lakoću i nepredvidivost manipulisanja. U svojim radovima  bavim se utiskom koji pojave ostavljaju u nama. Utisak da se pojava deli na pojedinačne celine koje posmatrač objedinjuje, istovremeno ili naizmenično dajući prednost celini u odnosu na deo. Voda se udarima vetra deli površinski na talase a kompaktna je celina. Utisak odsjaja Sunca i Meseca na vodi deli odbljesak na vibrirajuće pojedinačne slike. Kretanje  u osnovi svake pojave na žalost ne može da se opredmeti, samim tim je raščlanjivanje na pojedinačne slike rezultat pokušaja predstavljanja pojave u suštinski najbližem obliku. Impresija; kako slikom vidimo kretanje", Aleksandra Rakonjac (iz predgovora kataloga)



Datum objavljivanja: 13.02.2008.