Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svet koji nestaje

Slavica Lazić Dundas (1976) magistrirala je 2008. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu i kolaž. Iz ciklusa pod jedinstvenim nazivom Svet koji nastaje, umetnica će predstaviti kolaže nastajale kao reakcija na paralelnu stvarnost kreiranu reklamnim časopisima.


 


Slavica Lazić Dundas (1976) magistrirala je 2008. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu i kolaž. Iz ciklusa pod jedinstvenim nazivom Svet koji nastaje, umetnica će predstaviti kolaže nastajale kao reakcija na paralelnu stvarnost kreiranu reklamnim časopisima. Konstruisani u likovnom jeziku fotomontaže berlinskih dadaista i estetike pop-arta, kolaži dovode u vezu životinju sa čovekom, govore o mestu prožimanja, preplitanja i sadejstva njihovih priroda i uobličavanja u imaginarne biopolitičke zajednice.





"Ova izložba, kako sama umetnica kaže, nema nameru da „obnovi naše današnje pokidane veze sa prirodom", već da obnovi sećanje na nju, poput "čuđenja i zadivljenosti deteta pred prirodom". Dvostruko-telo Slavice Lazić – Dundas se odlikuje ponašanjem, raspoloženjem, emocionalnim stanjem ljudskog entiteta slično ulozi koju životinje imaju u basnama, bajkama i mitovima. Izmešteni kontekst ljudskog čini da "Drugi" dolazi u prvi plan.



Kolaži Slavice Lazić – Dundas se nadovezuju na njene skulpture koje takođe prikazuju dvostruka tela – spojeve životinjskog i ljudskog tela: foku sa ljudskim šakama i stopalima, pandu sa ljudskim nogama, geparda sa ljudskim stopalima i šakama… Jedna priča proizlazi tako iz druge priče. To su Tela sa mnoštvom značenja. Kolaž kao medij kao da ističe ova višestruka značenja. Diskurs Dvostrukih tela Slavice Lazić – Dundas nas navodi i na pomisao biogenetičkih istraživanja koja danas više ne predstavljaju naučnu fantastiku. Međutim, posmatrajući u kolažima prisan odnos između ljudi i životinja, pre bi se reklo da je reč o idiličnom prikazu sveta koji nas opominje da je danas u pitanju njegov opstanak."



Nena Daković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 



Datum objavljivanja: 08.07.2008.