Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svet irational. org-a

Predivni svet irational.org-a. Međunarodna izložba čuvenih pionira net.arta otvaranje: 28. oktobar 2008. godine u 20h Izložbeni prostor MSUV, Dunavska 37

 


«Irational» je neformalna grupa šest internacionalinh net i medijskih umetnika koji su se svojevremeno okupili  oko servera «irational.org» (http://irational.org). Sredinom devedesetih kritikovali su internet pomodarstvo, takmičeći se sa euforijom komercijalizacije ovog novog tržišta i razvijajući sopstveno pseudo preduzetništvo, zbog čega su često bili tuženi od zaštitnika različitih brendova. Njihove akcije bile su svojevrsni uvod u današnju debatu o kopirajtu, intelektulanim pravima, zaštiti brendova.

Ovo je prvi put da se radovi «irational.org» sistematizuju na izložbi koja se sastoji od elemenata klasičnih izložbenih praksi, radionica i analogne i digitalne dokumentacije.


Članovi grupe «irational.org»:

Daniel Garsija Anduhar (Španija)

Rejčel Bejker (Velika Britanija)

Kejl Brendon (Velika Britanija)

Hit Banting (Velika Britanija)

Minerva Kuevas (Meksiko)

Markus Valentajn (Velika Britanija)




Inke Arns, kustos:

Rezultati «irational.org» u peridou od 1996. i 2006. godine pokrivaju širok spektar važnih sociopolitičkih pitanja. Još od rane faze, grupa je razogovarala o temama kao što je rastući osećaj (ne)sigurnsti u tehnološkom društvu. Razgovaralo se o temama nadzora i prikupljanja podataka, o brendiranju i zaštiti zankova, o nesigurnsoti radnih mesta, kao i o kulturi uradi sam, medijima i ekonomiji.

Net umetnost je mogla postići potencijalno globalnu, veliku publiku. Međutim, dotakla je malu, usko specijalizovanju publiku i ponekad zbunila surefere koji nisu očekivali da će na nju naići. Zato su sa interneta «skinuta» 54 rada i smeštena u realni prostor jer bi bilo šteta da ove inventivne projekte prepustimo samo netu.

Izložba pokušava da pokupi konceptualne konce iracionalnog u nekoliko tematskih oblasti: jezik kao vlasništvo, alternativne forme ekonomije, prelazak granica, dovođenje u pitanje tehnologija bezbednosti i biotehnologije i genetskog inženjeringa, prenošenje znanja u učesničkim projektima, kao i omogućavanje doživaljaja novih prostornih iskustava.

Otvaranju izložbe prisustvovaće umetnici Kejl Brendon i Hit Banting, kao i kustosi Inke Arns i Jakob Lilemoze.


 


Datum objavljivanja: 24.10.2008.