Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svet Aleksandra Zografa

"Pred vama je svet Aleksandra Zografa i mogući odgovor na pitanje kako se strip dešava, odnosno da li strip nastaje inspiracijom iz stvarnosti ili inspiracijom iz stripa samog. Naša teza je naravno da se današnja stvarnost, sasvim sigurno, bar jednim delom pravi iz stripa."

 


"Saša Rakezić kao strip crtač nije od onih autora za koje bi se mogla upotrebiti u ovakvim situacijama uobičajena fraza "mnogi junaci koje je stvorio ostali su nam zauvek u uspomeni". Ustvari, kad bolje razmislite nijedan strip junak koga je stvorio Saša Rakezić nije nam ostao u uspomeni. Sa druge strane, svi znaju ko je Aleksandar Zograf, jer je on autor u svetu cenjenih i kod nas rado skupljanih stripova, koji se često u njima i pojavljuje.

Spirala paradoksalnosti koju Saša Rakezić voli da kreira ustvari nas navodi na to da shvatimo da je glavni junak stripova, ustvari njihov autor. Njegovo stalno pojavljivanje u stripovima Aleksandra Zografa ustvari čini da nam svet stripa postane neka vrsta paralelne stvarnosti u koju rado uranjamo. U tome i jeste suštinska čar najboljih strip dela oduvek ona nam pružaju mogućnost da pratimo svoje sopstvene fantazije i dovedemo ih do neočekivanog kraja i razrešenja. Pošto nas kroz stripove Aleksandra Zografa skoro uvek vodi Zograf sam, on se u neku ruku, pojavljuje kao naš vodič i prijatelj na putu ka neslućenom i nedoživljenom, što uvek postoji negde pored nas.




Ovim dvojnim prisustvom autora, istovremeno sa obe strane papirnog ogledala, poništava se svaka razlika između ta dva sveta. Time se postiže neobičan efekat u kome ostajemo pomućenih čula i saznajemo da i svet po kome se krećemo može biti neka vrsta avanture Aleksandra Zografa, jednako kao i onaj svet opisan u samom stripu. Ova izložba zato treba da nam pomogne da se malo snađemo u svemu tome, a pre svega konačno dobijemo pun uvid u to odakle potiču njegove avanture duha i uvida u ljudsku krhkost. Pred vama je svet Aleksandra Zografa i mogući odgovor na pitanje kako se strip dešava, odnosno da li strip nastaje inspiracijom iz stvarnosti ili inspiracijom iz stripa samog. Naša teza je naravno da se današnja stvarnost, sasvim sigurno, bar jednim delom pravi iz stripa."

Dragan Ambrozić




O AUTORU

Stripovi Saše Rakezića, koje objavljuje pod pseudonimom Aleksandar Zograf, već duže su prisutni na ovdašnjoj alternativnoj sceni, a poslednjih godina postali su i zaštitni znak nedeljnika „Vreme". Povodom njegovog strip albuma "Regards from Serbia", koji je prošle godine objavljen u Americi, "The Comics Reporter" nazvao ga je "srpskim strip crtačem koji je stvorio neke od najinteresantnijih stripova u poslednjih 15 godina", a samo u toku prošle godine, radovi su mu izloženi u Beču, Atini, Minhenu, Torontu, Lisabonu, Berlinu i u nekoliko italijanskih gradova. Zograf je već neko vreme stalno angažovan u nedeljniku "Vreme", što donosi dozu sigurnosti, ali i izazov da svaki put pred čitaoce izađe sa novom i zanimljivom pričom. Da u tome uspeva, pokazuje podatak da radove iz "Vremena" u Italiji objavljuju u serijama, a najveći hrvatski izdavač VBZ objavio ih je u ediciji knjiga koje preporučuje Miljenko Jergović, popularni hrvatski pisac. Gordana Basta ih je ovekovečila jednom autentičnom serijom vezova, nalik na "kuvarice".

Pored toga što reflektuju život u današnjoj Srbiji, Zografovi stripovi često za temu imaju prošlost, i to osvetljenu iz neočekivanih uglova. "Ono što mene lično uzbuđuje u vezi s artefaktima iz prošlosti jeste traganje", kaže i dodaje da su buvljaci mesta koja čuvaju dragocene tragove prošlosti.


Javno vođenje kroz izložbu sa autorkom, u utorak, prvog jula u 18 časova.


 


Datum objavljivanja: 23.06.2008.