Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sven Marquardt u Beogradu

Artist in residence program KC Grada Kulturni centar Grad od 2014 godine razvija artist in residence program pod nazivom "Inspiracija Beograda".


 


U saradnji sa stranim kulturnim centrima, institutima i  ambasadama u  Beogradu, kao i uzpodrš ku Ministrstva za kulturu Republike Srbije, do sada su u okviruprograma gostovali mnogi umetnici iz Nemačke, Austrije, Španije, Finske, Švedske, Švajcar ske,Francuske, Japana, SAD, Australije, Bosne i Hercegovine.Cilj programa je da upozna umetnike, kustose, teoretičare sa do maćom scenom i omogućirealizaciju  budućih projekata koji uključuju saradnju sa domaćim umetnicima. U fokusu programa jepredstavljanje potencijala domaće scene široj svetskoj publici.



Sven Marquardt (Nemačka) / 2. maj – 6. jun 2018

Projekat NEXT


Tokom maja i juna, po prvi put u trideset g odina dugoj karijeri, Sven Marquardt će raditi na proje ktuizv an Berlina. Veliku inspiraciju koju je pronašao tokom boravka u Beogradu juna 2017, pretočiće useriju fotografija čiji će glavni akteri biti Beograđani. Njegov boravak će u saradnji sa Gete Institutombiti realizovan od 2. maja do 6. juna 2018.


Sven Marquardt je nemački fotograf koji je prve fotografije zabeležio još p očetkom osamdeseti h  uis toč nom Belinu. Od tada se intenzivno bavi analognom fotografijom uz prirodno osvetljenje, što jespecifičnost njegovog rada. Tokom poslednjih nekoliko godina, njegova dela su postigla izuzetanuspeh. Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju iliu toku istraživačkih projekata, predstavio je u mnogim zemljama: Japanu, Nemačkoj, Holandiji,Švajcarskoj, Brazilu, Gruziji, Španiji,na Filipinima u Australiji i Kanadi.


U Beogradu se predstavio izuzetno uspešnom izložbom fot ografija ko je su nastale tokom osa mde  se  t ih u istočnoj Nemačkoj ali i poslednjih godina u Berlinu.Marquardt ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društvenopolitičkomsituacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru otpočinje ranihosamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno umodnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatimnemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, a takođe učestvije ugrupnim i samostalnim izložbama. Njegov rad je cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj, a sa cenzurom sesusretao i zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sastandardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.


U junu  2017. Sven Marquardt se po prvi put predstavio beogradskoj publici izložbom ''Futur e' s P  ast   ''. Izložba je reflektovala tri decenije njegovog rada. Greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kaoi referencama iz istorije umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje.Rad na ulazu u čuveni Berlinski klub Berghain svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sampreferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pret vara uspontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima irekvizitom. Sve je u jakom kontrastu, pa otuda i odabir crno-bele tehnike koja taj kontrast pojačava:fotografije snimljene na dnevnom svetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje delova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovomopusu.Pored karij ere fotografa Sven je poznat kao "face check" čuvenog berlinskog tehno kluba Berghain.  Svako ko je ušao, ili nije ušao u Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje  da lićete ući u klub ili ne. Svako ko je planirao odlazak na ovo mesto misli da zna strategiju sigurnogulaska, a o tome može da se sazna i na nekoliko blogova i YouTube tutorijala, ali možda ne zn a daje Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizuelnog identiteta Berghainovog labelaOstGut Ton.

Možda je zanimljiv p odatak i to da se na coveru albuma jednog od berlinskih techno producenataLen Fa kija, nalazi upravo njegova fotografija- misteriozni portret starije žene, prodornog, ali vrlodopadljivog pogleda.


Autor projekta je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka Kulturnog centra Grad.


 



Datum objavljivanja: 10.05.2018.