Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Švedska grafika

Lars Vikstrom, Jordi Arko i Modhir Ahmed izlažu svoje radove u galeriji Centar za grafiku, Pariska 16, FLU. Radovi se mogu pogledati do 1. novembra, a umetnici će istovremeno održati grafičku radionicu.

 


Umetnici Lars Vikstrom, Jordi Arko i Modhir Ahmed, vrsni grafičari, okupljeni su oko veoma poznate grafičke radionice u Falunu. Povod za ovu izložbu je uspostavljanje saradnje Centra za grafiku sa srodnim institucijama, inostranim grafičkim radionicama, što je i jedan od važnijih ciljeva Centra za grafiku.


Tokom boravka u Beogradu, povodom izložbe, umetnici će u Centru za grafiku održati Radionicu, demonstraciju grafičke tehnike foto-polimeri, koja će biti od značaja za sve one umetnike koji se prvi put susreću sa ovom tehnikom. Takođe, biće predstavljena grafička radionica u Falunu kroz video prezentaciju.


Umetnici će se predstaviti sa grafičkim listovima, pretežno velikog formata, u tehnikama svojstvenim njihovom likovnom izražavanju.


Lars Vikstrom se predstavlja radovima izvedenim u tehnikama fotogravure i digitalne štampe. Motive preuzima iz prirode, nastojeći da predstavi uticaj čoveka na promene u prirodi.


Jordi Arko svoje drvoreze velikog formata kombinuje sa sitoštampom. Njegovi radovi su, često, humoristicki komentari na svakodnevicu.


Modhir Ahmed eksperimentiše u okviru grafičkog medija kombinujući tehnike foto-polimer, ofset, drvorez i sitoštampu. Poetika je najčešće bazirana na apstrakciji.


Modhir Ahmed


Diplomirao 1979. godine na Institutu likovnih umetnosti u Bagdadu (Irak), godine 1986. zavrsio Akademiju likovnih umetnosti u Varšavi (Poljska), a 1991. godine je diplomirao i Kompijutersku grafiku u Skovde (Švedska). Priredio je brojne samostalne izložbe, a učestvuje na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nacionalnih i internacionalnih nagrada i stipendija.


Jordi Arko


Rođen 1951. godine u Stokholmu, Švedska. Diplomirao je 1974. godine na Univerzitetu u Stokholmu istoriju umetnosti, arheologiju i antropologiju. U isto vreme pohađa Koledž za dizajn i umetnost u Stokholmu, a 1980. je diplomirao na Koledžu likovnih umetnosti Kraljevske akademije u Stokholmu. Na istoj Akademiji radio je od 1980. do 1993.god. U periodu od 1990 - 93god. Bio je spoljni saradnik Nacionalnog koledža umetnosti i dizajna NCDA u Dablinu. Trenutno je konsultant za likovnu umetnost okružnog saveta regiona Dalarna. Član je mnogih umetničkih odbora i udruženja. Priredio je brojne samostalne izložbe i učestvuje na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nacionalnih i internacionalnih nagrada i stipendija. Njegovi radovi su u brojnim javnim zbirkama.


Lars Wikstrom


Rođen 1945. godine u Avesti, Švedska. Priredio je brojne samostalne izložbe i učestvuje na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada u zemlji i inostranstvu.


 


 


Datum objavljivanja: 15.10.2008.