Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Svedok latentnog

U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5/I, u petak, 6. februara u 19 sati otvara se izložba fotografija Igora Pavićevića, "Svedok latentnog".

 


Umetnik predstavlja seriju reportažnih fotografija. Pošto je svaka napravljena na drugom mestu, sa drugim akterima, drugačijim kadrovima i osvetljenjem, posmatrač može da se zapita šta ih medjusobno povezuje. To je činjenica da je urednik jednih beogradskih novina odbio da ih objavi, ali ne zbog njihovog lošeg kvaliteta. Upravo suprotno, kvalitet ovih fotografija prevazilazi zahteve redakcije, ali i mogućnosti roto štampe. 


Igorov kadar je obično izvan svetla scene, dešava se u pauzama "onoga što treba da se zabeleži". Posmatrač oseća kako mu je na kratko dozvoljeno da pogleda kroz ključaonicu, da pomeri zavesu, da otškrine vrata i vidi sve one fine, skrivene detalje koje veštije prikazuju suštinu od očiglednog događaja. "Sporedni" događaj, koji opisuje situaciju snažnije od onog "primarnog", daje utisak narativnosti, svežine i spontanosti. Dinamična i pročišćena kompozicija, kadar koji fokusira skriveni detalj i osvetljenje koji taj detalj podiže na nivo scenskog zapleta, su aspekti koji definišu Igorov pristup fotografiji. Svaki prizor podjednako komunicira svojim direktnim i često duhovitim načinom, i uvek je različit i potpuno nov. Među kadrovima su sumorne slike stvarnosti u čijem je centru ljudsko lice – kao lice pojedinca, i lice naše tranzicije. Bilo da fotografiše prizore nemaštine ili trenutke ličnog trijumfa i kolektivnog zanosa, pa i banalne prizore svakodnevice, ulepšane slučajnim elementom boje ili oblika, Igor uvek ostaje dosledan pažljivoj izgradnji kompozicije fotografije i stilu rada koji na prvo mesto kreativnog interesovanja, stavlja mnogostrukost i zapanjujuću vizuelnu fleksibilnost svih pojavnih oblika onoga što zovemo ljudskim životom. To što se taj život odvija u Srbiji danas, i što Igorove fotografije čine svojevrsnu hroniku naše stvarnosti, samo je slučajnost, primećuje Marko Đoković, urednik fotografije u dnevnom listu "PRESS". 


Radno vreme Galerije je  od 12 do 20 sati, svakog dana sem ponedeljka.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 04.02.2009.