Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sve, sve, ali zanat

U Etnografskom muzeju u Beogradu će 28. jula u 20 časova biti otvorena
izložba "Sve, sve, ali zanat". Izložba je realizovana u saradnji sa Zavičajnim
muzejom iz Jagodine.

 


Autori izložbe su Ranko Barišić, muzejski savetnik u EM i Mirijana Todorović, kustos u Zavičajnom muzeju u Jagodini; saradnik na izložbi je Velizar Sekulić, kustos. Izložbu će otvoriti prof. dr Dragan Bulatović, a na otvaranju izložbe učestvuje i Tanasije Uzunović, glumac. Izložba je otvorena do 16. avgusta 2009.




Izložba se sastoji iz dva segmenta: Zbirke esnafskih, kalfenskih i majstorskih pisama iz Zavičajnog muzeja iz Jagodine i alata iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu. Esnafska, kalfenska i majstorska pisma iz Zavičajnog muzeja iz Jagodine su sakupljana poslednjih decenija. Iz radnji, iz zanatskih radionica, po tavanima, sa dna ormana, zaboravljena, prašnjava i iscepana, pomalo zaboravljena na svetlo dana sakupljena je i spašena u poslednji čas zbirka vrednih i retkih pisama. To su pisana svedočanstva o vremenu, prošlosti i radu naših predaka.




Majstori, kalfe i šegrti su danonoćno pod teškim uslovima pravili svoje proizvode. To su opančari koji su "gradili" opanke, obućari su pravili obuću, lecederi su pravili lecedere da bi obradovali decu i zaljubljene, a voskari voštane sveće za osvetljavanje kuća i za crkve. Puškari su pravili oružje, kovači kovali gvozdene predmete, a potkivači potkivali stoku. Abadžije i krojači su krojili odela, a drvodelje su pravili od drvene građe sve što je bilo potrebno za kuću i oko nje. Majstorski alati takođe su prikazani na izložbi u Etnografskom muzeju zajedno sa pismima iz Zavičajnog muzeja iz Jagodine.


 


Datum objavljivanja: 24.07.2009.