Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sve je samo reklama

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 4. februara 2014. godine, u 19h biće otvorena izložba „Sve je samo reklama” koja je zajednički projekat Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Gradskog muzeja iz Subotice.


 


Autori ove postavke su Ljubica Otić, muzejski savetnik-istoričar, i Veselinka Marković, viši kustos-istoričar, iz Muzeja Vojvodine i Mirko Grlica, muzejski savetnik-istoričar, iz subotičkog Gradskog muzeja. Nadležni kustos iz Narodnog muzeja Zrenjanin je Rajka Grubić, muzejski savetnik-etnolog. Izložba će biti otvorena do 22. marta 2014. godine.


Izložba „Sve je samo reklama” nastala je kao rezultat dvogodišnjih stručnih istraživanja, a osnovna ideja autora bila je da „muzeološkim jezikom progovore” o ovom delu kulturne baštine.



Ono što ovu izložbu dodatno povezuje sa Zrenjaninom jeste i reklamni materijal koji je štampan krajem 19. i početkom 20. veka u Velikom Bečkereku, a tesno je povezan sa zanatskom, trgovačkom i industrijskom delatnošću. Tako će posetioci izložbe moći, između ostalog, da vide i reklamni listić trgovine „Beno Testverek” nastao početkom 20. veka, oglas o otvaranju fotografskog ateljea Ištvana Oldala iz 1854. godine, reklamni listić i razglednicu pivare „Dunđerski”, jelovnik trpezarije „Kod bele lađe”, nota-račun fabrike nameštaja „Anton Bence i sin” iz 1900. godine, memorandum trgovine štrikane i pletene robe „Eugen Klajn”.


 



Datum objavljivanja: 30.01.2014.