Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sve je pod kontrolom

Ministar Bradić će u četvrtak, 9.oktobra, u 19h, u Domu sindikata otvoriti izložbu dokumenata iz administracije Državne bezbednosti (Štazi) Nemačke demokratske republike (DDR), pod nazivom “Sve je pod kontrolom".

 


Ministar Bradić će u četvrtak, 9.oktobra, u 19,00 sati, u Domu sindikata otvoriti izložbu dokumenata iz administracije Državne bezbednosti (Štazi) Nemačke demokratske republike (DDR), pod nazivom "Sve je pod kontrolom; Državna bezbednost kao garant diktature Ujedinjene socijalističke partije Nemačke (SED)". Izložbu otvarju i nemački ambassador u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas) i Marijana Birtler (Marianne Birthler), direktorka službe Nemačke vlade za dokumenta državne službe bezbednosti bivše Demokratske republike Nemačke (BstU).


"Sve je pod kontrolom" je projekat Goethe -Instituta u saradnji sa NGO Document i Muzejom jugoslovenske kinoteke, i obuhvata programe koji će biti održani od 9. do 31. oktobra ove godine.


SVE JE POD KONTROLOM


Ministarstvo za državnu bezbednost (skraćeno: MfS), ili samo: Državna bezbednost, a u žargonu: Štazi (Stasi), bilo je unutrašnja i spoljna tajna obaveštajna služba Nemačke demokratske republike (DDR) i ujedno istražni organ za "političke delikte". MfS je, pre svega, bilo untrašnjepolitički instrument Ujedinjene socijalističke partije Nemačke (SED) koji je služio ugnjetavanju i nadzoru građana sa svrhom očuvanja moći. Pritom su pored stalnog nadgledanja i zastrašivanja kao sredstvo kontrole opozicionara i kritičara valadajućeg režima takođe primenjivani teror i mučenje.


Procenjuje se da je 1989. godine pri ovom ministarstvu bilo zaposleno oko 91.000 stručnih saradnika. Pošto se MfS smatrao "štitom i mačem partije", gotovo svi zaposleni bili su članovi SED -a. Uz to je u sistemu bilo još preko 100.000 takozvanih "nezvaničnih saradnika" (skraćeno: IM), od kojih je većina bila zaposlena u zemlji.


 


 


Datum objavljivanja: 09.10.2008.