Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sva tvoja lica Tatjane Milutinović Vondraček

U četvrtak, 11. februara u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se samostalna izložba autorke Tatjane Milutinović Vondraček, pod nazivom, "Sva tvoja lica". Izložba će trajati do 1. marta.

 


Tatjana Milutinović Vondraček (1968) diplomirala je i magistrirala na FLU u Beogradu, na odseku za vajarstvo. Jedna od ključnih predstavnika "“Nove beogradske skulpture" devedesetih, umetnica se  izložbom u Galeriji KCB  2008. g,  i sada u Prodajnoj galeriji Beograd,  posle više od  jedne decenije vraća  aktivnom učešću  na   domaćoj likovnoj   sceni.  Izložba "Sva tvoja lica"  zamišljena je  po originalnom sinopsisu umetnice, u kome nas  centralni  narativ video rada uvodi u beskrajne dijaloge vode i ljudskog lica.  

                


"Video  Tatjane Milutinović Vondraček zabeležili su najpre treperavu igru površine vode i gracioznu mimiku lica. Dve udaljene predstave, jedna, nestalnog sveta prirode – vode, druga, neponovoljivog civilizacijskog koda – ljudskog lica, jezik video umetnosti tretira iz iskustva jedinstvene skulptorske organizacije površine. Nekoliko paralelnih projekcija ovih zapisa na zidovima galerije kreiraće u nastavku novi plasticitet igre svetla i senke koji oživljava imaginarne dijaloge vode i ljudskog lica.


Kroz dalju aluziju na Kjubrikovu "Paklenu pomorandžu" i scene u kojima se životne tečnosti stihijski rasipaju, spiraju i ogoljavaju lica žrtava, autorka elaborira dvoznačan jezik vode, materije iz koje sve nastaje ali koja jednovremeno  stihijski razara sve pred sobom. Kao prilikom tanane egzekucije, sa druge strane,  umetnica poštuje prirodu materijala i njena tehničko-tehnološka svojstva, igrajući se ovde metaforama vode kao tog biranog, dvoznačnog i opasnog materijala koji upisuje  teme života i smrti. Vondračekova je njen pažljivi posmatrač i egzekutor, stvaralac koji se ne prepušta njenim ćudima, ali ignoriše ili ne odgovara na izazov njene rušilačke inercije. Sva tvoja lica otkrivaju dilemu i nemoć koji leže u osnovi svakog graditeljskog ili skulptorskog opusa (etičkog odnosa ?), kada, kao u alhemičarskim procesima, nastojimo da rudimentarne materije transponujemo u beskrajne i sublimne umetničke forme."

   

Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 


Portfolio Prodajna galerija Beograd


Datum objavljivanja: 09.02.2010.