Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Suzana Vulović: Struktura sećanja

Suzana Vulović "Struktura sećanja", Prodajna galerija Beograd, virtuelna izložba, 1-31. oktobar 2020.


 


U toku je virtuelna izložba Suzane Vulović, “Struktura sećanja”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/

Izložbu čini izbor od šest slika u kombinovanoj tehnici i četiri crteža/kolaža, nastali u periodu od 2018. do 2020. godine. Radovi snažnog ekspresivnog dejstva, komponovani su kao dinamične, gotovo organske celine bogate i slojevite reljefne teksture. Sinergija vizuelnih i simboličkih potencijala materijala (tkanina, vosak…) i zvučne palete jezikom nefigurativnih i asocijativnih formi govori o estetici materije u službi analize i dokumentovanja senzitivnih tragova memorije. Slike su neretko komponovane u formi poliptiha gde se pojedinačni delovi mogu čitati poput kadriranih sekvenci u beskonačnom kontinuumu sećanja, a poliptih se doživljava, po rečima autorke, kao “više različitih utisaka o istom iskustvu”.

U okviru virtuelne izložbe možete pogledati video prezentaciju, deo atmosfere iz ateljea umetnice i pročitati kritičke prikaze Sava Pekovića, Đulije Losko, Volodimira Žiškoviča i Abela Abdela Rahmana.

“…Od platna do platna, uočava se postupak kojim se doživljaj preobražava u umetničko delo. Zapravo Suzana se bavi dekonstrukcijom, taj termin dekonstrukcija ne bi trebalo shvatiti u smislu poništenja ili destrukcije nečega, nego u smislu istraživanja sedimentiranih struktura koje oblikuju diskurzivni sklop, tu vizuelnu diskurzivnost unutar koje mislimo. To je nešto što prolazi kroz jezik, kroz kulturu i ukupnost onoga što definiše našu pripadnost svetu u kom živimo.” (iz teksta prof. Sava Pekovića)


Suzana Vulović (1991. Ivanjica), srednju umetničku školu završila u Kraljevu 2010. godine na smeru za Konzervaciju i restauraciju štafelajnog slikarstva. Kao više puta nagradjivan student, osnovne i master studije završila na Akademiji lepih lujetnostu u Trebinju, na katedri za Slikarstvo u klasi red. prof. mr. Sava Pekovića. 2018 godine završava obuku “Grafički Dizajn Masterclass”- Poslovna savršenost, Beograd. Realizovala dva autorska projekta, 10 samostalnih izložbi i učestvovala u brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.




 



Datum objavljivanja: 12.10.2020.