Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susreti sa umetnicima: Ranka Lučić Janković

U okviru ciklusa Susreti sa umetnicima Srpsak akademija nauka i umetnosti i Grafički kolektiv pozivaju na druženje sa Rankom Lučić Janković u subotu 20. jula u 19h u Galeriji SANU, Knez Mihailova 35.

 


Ranka Lučić Janković (1955. Stambulčić)

Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a postdiplomske studije 1982. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1980. izlagala je samostalno (Sarajevo, Beograd) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Solun, Guanlan, Pariz, Vankuver, Sian, Gdansk, Guandžou, Grac...).


Nagrade/izbor: Druga nagrada lista „Mladost“ na jugoslovenskom konkursa stripa, Beograd, 1980; Nagrada Centra za grafiku i vizuelna istraživanja „Akademija“, na 4. Međunarodnom bijenalu grafike, Beograd, 1996; Zlаtnа iglа ULUS-a, Beograd, 1997; Nаgrаdа zа nаjbolji «ex libris» nа međunаrodnom konkursu, povodom obeležavanja 800 godinа mаnаstirа Hilаndаr, Beograd, 1999; Specijalno priznanje na 1. Međunarodnom bijenalu grafike, Qingdao (NR Kina), 2000; Bronzana igla i88, Užice, 2007; Nagrada selekcionog žirija na izložbi „Američko Bijenale i Arhiva savremene grafike“, Ajova (USA) 2008; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 2009; Prva nagrada za grafiku na „5. EX YU konkursu“, Beograd, 2011.


„Ranka Lučić Janković je aktivna na našoj likovnoj sceni od početka osamdesetih godina kada je posle završene sarajevske Likovne akademije nastavila postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Može se reći da se u njenom radu iskristalisalo pozitivno iskustvo ove dve škole koje se manifestuje u osobenom poetskom izrazu koji poseduje dozu lucidnosti i temperamentne vizuelizacije. Ovaj izraz je na početku vidljiv u čitljivoj figuraciji ciklusa Sepeti ili Trnke da bi u sledećoj deceniji dostigao izvestan stepen asocijativne apstrakcije najbliže uritmovanim energetskim koncentratima. Upravo nagrađena grafika Ritual svojim sudarima crno-crvenih svedenih elemenata predstavlja deo novog stvaralačkog koncepta. Ranka Lučić Janković je svoju debitantsku izložbu priredila u Grafičkom kolektivu još 1983, izlagala je samostalno ovde i 1998. godine, a i redovan je izlagač na Majskim izložbama grafike tako da ima decenijski izlagački kontinuitet koji najbolje svedoči o njenoj razvijenoj biografiji i uzornoj posvećenosti grafici.“

Članovi žirija: Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti, Zoran Todović, slikar i grafičar i Slavko Milenković, slikar i grafičar 16. maj 2009.


 


Datum objavljivanja: 19.07.2019.