Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susreti sa umetnicima: Ljiljana Stojanović

U okviru ciklusa Susreti sa umetnicima Srpska akademija nauka i umetnosti i Grafičko kolektiv pozivaju na druženje sa Ljiljanom Stojanović u sredu, 17. jula u 19h. Galerija SANU, Knez Mihailova 35.


 


Ljiljana Stojanović (1955. Ljubljana) Diplomirala je 1979. na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završila 1982. na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Ljubljana, Rijeka, Varna, Buenos Aires, Vašington, Šamalije, Solun, Barselona…) Laureat brojnih nagrada za grafiku i crtež (Zlatna igla ULUSa, Mali pečat Grafičkog kolektiva, Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Veliki pečat Grafičkog kolektiva…). Bila je profesor grafike u Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.


„Ljiljana Stojanović, slikarka i grafičarka, više od tri decenije aktivno učestvuje na savremenoj likovnoj sceni. Autorka pripada duhovnom bratstvu grafike beogradskog kruga i potvrđuje status umetnika stvaralački posvećenog ovom mediju. Prepoznatljivim rukopisom i razvijenom osetljivošću za materijal/materiju grafičkog otiska umetnica potvrđuje superiorno majstorstvo u realizaciji ideje. U svom dosadašnjem radu Ljiljana Stojanović je prešla put od figuracije (čitljivi urbani toposi), preko asocijativnih i apstraktnih formi (spirale, astralni motivi) do pročišćenja forme sa zvučnom energijom linije na šta ukazuje i nagrađeni rad „Snaga linije“. Dinamičnu kompoziciju strukturiše linearni splet moćnih fragmentarnih tokova koji svojom formom i bojom akcentuje izražena vertikala. Jedan od kvaliteta ovog rada, što je i inače osobenost ovog autorskog koncepta, jeste dobro uspostavljen odnos tehnike linoreza, kompozicije i plemenite teksture papira.“


Članovi žirija za nagradu Veliki pečat: Jelena Jocić, grafičarka, Bojan Otašević, grafičar i Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti 6. maj 2019.


 



Datum objavljivanja: 16.07.2019.