Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susreti sa umetnicima: Aleksandar Rasulić

U okviru ciklusa Susreti sa umetnicima Srpska akademija nauka i umetnosti i Grafički kolektiv pozivaju na druženje sa Aleksandrom Rasulićem u sredu 24 jula u 19h. u Galeriji SANU, Knez Mihailova 35.

 


Aleksandar Rasulić (1960. Beograd) Diplomirao je 1988. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 1990. završio i postdiplomske studije. Specijalizirao je 1989/1990. na Vestlandets Kunstakademi, Bergen, Norveška. Od 1990. izlagao je samostalno u Beogradu i Oslu i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Olofstrom, Varna, Edinburg, Ljubljana, Lođ...). Od 1992-2013. živeo je u Oslu, Norveška. Laureat nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva za 1997. godinu.


„Aleksandar Rasulić pripada generaciji beogradskih umetnika koji paralelno rade u mediju grafike i slikarstva. Rasulićevo vezivanje za drvorez predstavlja srećno pronađeno i usklađeno rešenje u izražavanju sopstvene poetike. Takođe je značajno i njegovo prisustvo na međunarodnim grafičkim manifestacijama gde su njegovi grafički listovi zapaženi. Rasulićevi drvorezi u boji poseduju onaj kvalitet medija i vibrantnost površine koja se može dovesti u vezu sa dejstvom ekranske slike. U osnovi ova dva medija prepoznaje se tačka dodira – suštinska osobina oba medija umnožavanja vizuelnog, odnosno audiovizuelnog podatka. Time se standardi grafike približavaju aktuelnim problemima savremenog likovnog trenutka.“

Iz obrazloženja žirija: Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, Nevenka Stojsavljević, grafičarka i Slobodan Knežević, grafičar 19. maj 1997.


 


Datum objavljivanja: 23.07.2019.