Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susreti - Fokus Evropa

U prodajnoj galeriji Beograd u sredu 12. aprila u 19 časova otvara se izložba
Susreti - Fokus Evropa,12 april – 29. april 2017.


 


U Prodajnoj galeriji Beograd izložba Susreti umetničke asocijacije Fokus Evropa je koncipirana da ponudi raznovrsne aspekte susretanja, na prvom mestu susret umetnosti dve zemlje, Srbije i Nemačke. Težeći upoznavanju i komunikaciji različiti likovni stvaraoci iz Nemačke, Italije i Španije nenametljivo povezuju različite kulture i unapređuju međuljudske odnose. Oni stvaraju umetnosti bez granica, povezujući Evropu u integralnu celinu.



Barbel Kisling teži ka naturalističkim prizorima čiji je lajt motiv lirska poezija, dok se samosvesno i intenzivno izražava bojom. Horst Kisling je takođe inspirisan doživljajima prirode ali kroz lično iskustvo i životne situacije kroz koje prolazi, a umetnošću teži da dosegne unutrašnji mir. Koristi različite materijale i tehnike. Marion Kotiba se bavi na sebi svojstven način prolaznošću života na apstraktnoj akrilnoj slici, dok je za Moniku Štok priroda vodeći princip stvaralaštva. Monika vešto ukazuje na jedinstvo dve umetnosti – muzike i slikarstva, a muziku izražava kroz oblike i boje na koloristički intenzivnim akrilnim slikama i litografijama. Italijanski umetnik Nevio Zaneri je kompozitor i muziku shvata kao osnovni pokretač umetnosti uopšte. Njegovo slikarstvo takođe rezultira jedinstvom muzike i slikarstva. Margit Rener je zaokupljena površinom, linijom, oblikom i bojom, a Španac Sebastian Naves ekspresionizmom i transavangardom, dok se Bernd Vagner u svojim skulpturama vraća prirodi. Kod Angelike Nojman vidimo usredsređenost na portretisanje, dok Hris Engels tražeći uzore u apstraktnom ekspresionizmu stvara slike, grafite, fotografije i video radove.



Likovni stvaraoci iz asocijacije Fokus Evropa prisutni na beogradskoj izložbi izražavaju se slikarstvom, crtežom, objektima, novim medijima, dok uspešno koriste različite slikarske tehnike i materijale. Predstavljena dela karakterišu svojstva slikarstva današnjih trendova, ali i bliskost sa primerima iz istorije umetnosti. Pored likovnih umetnosti studiozno se interesuju za muziku, poeziju i psihologiju.



Društvena angažovanost ogleda se kroz osnovni cilj asocijacije, a to je unapređenje, prezentacija i integracija kulturnih sadržaja u oblasti umetnosti (muzike, književnosti i vizuelnih umetnosti) na području Gornje Frankonije i njihova razmena sa evropskim regijama.



(Iz teksta kataloga, Slavica Obradinović, istoričar umetnosti)


 



Datum objavljivanja: 10.04.2017.