Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susreti 2007

Galerija Centra za grafiku od 6. marta do 22. marta predstavlja Beogradske susretre 2007 - izložbu grafika sa četvrte međunarodne grafičke radionice.


 


Na izložbi su prezentovana umetnička dela ostvarena stvaralačkim nabojem, podstaknutim kreativnim druženjem umetnika, učesnika četvrte Međunarodne grafičke radionice održane u radionicama Centra za grafiku od 2.- 11. septembra prošle godine u organizaciji Centra za grafiku.

Izložene grafike odišu spontanošću i svežinom, i istovremeno svedoče o individualnim stvaralačkim poetikama, o poštovanju najviših produkcijskih standarda, o duhu stvaralačkih sloboda, o dugogodišnjem grafičarskom iskustvu i sopstvenom odnosu umetnika prema mediju grafike.

 Pored šest izabranih umetnika iz Srbije Radionica je okupila  i značajne stvaraoce nordijskih zemalja i to iz Danske (Klavs Weiss, Kristian Egholm Bust&Inger Scharff), Finske (Taina Kokkonen, Annu Vertanen), Norveške (Hermann Isaksen ) Švedske (Lars Wikstrom), Grenlanda (Mikkel Zeeb), Islanda (Valgerdur Hauksdottir) i Srbije (Daniela Fulgosi, Marija Grahovac, Biljana Vuković, Miodrag Mlađović, Bojan Otašević, Dimitrije Pecić).

Odabrani umetnici, njih čеtrnаеstоrо, su značajni predstavnici svojih strukovnih udruženja, uglavnom su predavači na visokim školama, i zagovornici su ideja za ovakvu vrstu projekata.

Organizovanjem Radionice na ovaj način Centar za grafiku uspostavlja saradnju s različitim kulturnim sredinama, sa srodnim institucijama, umetničkim udružеnjima i razvija komunikaciju s umetnicima. Ojačava se i pospešuje otvoreniji pristup grafičkom mediju, kroz saradnju i razmenu iskustava, jer to zahteva savremena umetnička praksa. Time se razmenjuju ne samo tehnološka i tehnička iskustva već i umetnički izrazi. Takođe priređuju se, razmenjuju i ugovaraju izložbe i projekti inspirisani kontaktima umetnika i umetničkih  udruženja.

Organizovanjem izložbi u svim centrima iz kojih umetnici dolaze, omogućuje se uvid kako u srpsku grafiku tako i u internacionalnu grafičku scenu. Svaka zemlja učesnica u projektu obogaćuje svoju umetničku zbirku mapom grafika nastalim u Radionici.

Do sada su održane izložbe u Danskoj (Bövlingbjerg), Norveškoj (Oslo) i Švedskoj( Falun)


 


 



Datum objavljivanja: 03.03.2008.