Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susrete sa stvaraocima - Masterklas: Slobodan Šijan

U okviru ciklusa „Susreti sa stvaraocima - Masterklas”, u sredu, 9. marta, u 18 sati, u Svečanoj sali SANU predstaviće se dopisni član SANU Slobodan Šijan, naš istaknuti filmski reditelj, scenarista, pisac i vizuelni umetnik.


 


Program će viditi akademik Zoran LJ. Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU.





Slobodan Šijan je režirao nekoliko najpopularnijih i najcenjenijih srpskih igranih filmova, ali je i umetnik koji je – kako je primetio Nebojša Milenković u tekstu „Filmske poze Slobodana Šijana ili o tome kako je Đenka sreo Tucića i Despotova” – dao „upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art sceni, imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus najšire poznat po dugometražnim igranim filmovima ’Ko to tamo peva’, ’Maratonci trče počasni krug’, ’Davitelj protiv davitelja’, nego i višedecenijskim bavljenjem ovog umetnika neoavangardnim i postavangardnim praksama, od eksperimentalnog filma i psihodeličnog slikarstva do konceptualne umetnosti, kemp kolaža i performansa…”



Rođen je 1946. godine u Beogradu, gde je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti (1970) i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti (1975), u klasi Živojina Pavlovića. Režirao je neke od najpopularnijih i najcenjenijih domaćih filmova, a dobitnik je i mnogih domaćih i međunarodnih priznanja za ta filmska ostvarenja. Jedan je od retkih stvaralaca koji je spojio umetnički duh i komercijalni uspeh. NJegova filmska osobenost učinila ga je poznatim i izvan naše zemlje: ubedljivost likova i čitava balkanska karakterologija izvajana britkim humorom i vizuelnom stilizacijom i osobenom likovnošću. Trenutno je u toku realizacija njegovog najnovijeg filma „Budi Bog s nama” koji je inspirisan životom prvog srpskog kritičara i teoretičara filma Boška Tokina koji je bio jedan od osnivača zenitizma i avangardni pesnik i književnik.



O programu Susreti sa stvaraocima - Masterklas



Ideja vodilja ciklusa predavanja „Susreti sa stvaraocima – Masterklas“ jeste da predstavi domete aktuelnih umetnika i naučnika i time uputi jasnu poruku, posebno mlađoj generaciji, da je u Srbiji moguće postići kreativne iskorake čiji značaj nije samo lokalan, uprkos svim problemima. Takođe, cilj je podstaći mlade da se opredele za put naučne i umetničke karijere i omogućiti im direktnu komunikaciju sa istaknutim stvaraocima.



Predavači, naši istaknuti naučnici i umetnici, govore o svom profesionalnom putu, školovanju, uzorima, poteškoćama i izazovima na koje su nailazili, uspesima i neuspesima, karijeri u Srbiji i inspiraciji za rad i stvaralaštvo.



„Susrete sa stvaraocima - Masterklas“ vodi upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, akademik Zoran LJ. Petrović.







Direktan prenos može se pratiti na zvaničnom sajtu SANU (https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/ <https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/> ).


 



Datum objavljivanja: 07.03.2022.